Opleiding belangrijker dan titel FC Groningen ‘onder 19’

GRONINGEN Groningen FC Groningen onder 17 jaar werd vorig seizoen landskampioen. Negen kampioenen stroomden door naar het onder 19-team dat in december ongeslagen de najaarscompetitie won.

Onder 19 is nu een van de koplopers in de kampioenspoule. Maar een nieuwe jeugdtitel zit er dit seizoen waarschijnlijk niet in. De ploeg speelt zelden in de sterkste formatie.

De trainers Melchior Schoenmakers en Peter Hoekstra moeten wekelijks hun betere spelers afstaan aan het eerste en tweede elftal. „In de jeugd gaat het niet om kampioen worden, maar om opleiden”, zegt Danny Buijs. De hoofdtrainer van FC Groningen vindt dat talenten meer leren van het spelen in het tweede elftal en trainen bij het eerste elftal. „In het tweede elftal spelen ze op maandag of dinsdag wedstrijden tegen oudere spelers met eredivisie-ervaring en bij de jeugd alleen maar tegen leeftijdgenoten.” Buijs en opleiding zitten tegenwoordig op één lijn, zeker nu de uitverkoren talenten wekelijks spelen. Van alleen maar op de bank zitten bij het eerste elftal en dan zelden of nooit spelen, worden talenten niet beter, was eerder nog wel eens de kritiek vanuit de opleiding.

Spelers afstaan

In de winterstop liet FC Groningen vier spelers uit de hoofdselectie vertrekken: de spitsen Kaj Sierhuis en Charlison Benschop, middenvelder Michael Breij en linksback Amir Absalem. Er kwamen slechts twee spelers voor terug: verdediger Görkem Can en aanvaller Daishwan Redan. De A-selectie telt nu nog vier keepers en 21 veldspelers. Nu er bij de eerste selectie meerdere blessures zijn - vooral voorin - moet FC Groningen onder 19 wekelijks diverse spelers afstaan aan het eerste elftal. Voor de wedstrijd tegen VVV zat zaterdag de complete aanval van onder 19 reserve: Joël van Kaam, Romano Postema, Kian Slor en Tomas Suslov. En ook linksback Thomas Poll moest worden afgestaan.

Zonder deze vijf en ook nog eens zonder zes geblesseerden: eerste doelman Oscar Hooiveld, de dynamische rechtsback Ayoub Haddad, de middenvelders Corvin Braun, Oskari Sallinen en Mo el Kharbachi en topscorer Giovanni Zwikstra leek FC Groningen onder 19 zaterdag bij voorbaat kansloos tegen PSV.

Voortreffelijke organisatie

Maar dat valt in de praktijk erg mee. De spelers van het lichtvoetige elftal van oud-topspits Ruud van Nistelrooij vinden elkaar gemakkelijker, maar de vele jeugdinternationals van PSV creëren nauwelijks kansen. Dat is te danken aan de voortreffelijke inzet en organisatie van het elftal van Schoenmakers en Hoekstra. Hun ploegje wint tegen de verhouding in met 1-0 dankzij een knappe goal van Remco Balk. De intuïtieve, tengere aanvaller is een plaag voor elke verdediging door zijn enorme ijver en wendbaarheid.

Bij vlagen onderscheiden zich ook de creatieve Max Hamelink en de opbouwend sterke centrale verdediger Milan de Koe. Verder blijkt Leonel Miguel opnieuw goed uit de voeten te kunnen als verdedigende middenvelder en is linksback Bjorn Meijer niet aan te zien dat hij nog voor FC Groningen onder 17 mag spelen.