Hoe vind je een goede oppas?

Aangeboden door: Oppasland.nl

Natuurlijk ben je dol op je kinderen, maar zo nu en dan is het fijn om even wat tijd voor jezelf en/of je partner te hebben. Misschien staan er een hele lieve opa en oma klaar om op de kids te passen, maar het kan ook zo zijn dat je nog op zoek bent naar een goede oppas. Voordat je dit kan gaan doen, is het belangrijk om voor jezelf na te gaan naar wat voor een persoon je op zoek bent.

Zoek je naar iemand die af en toe bij jou thuis komt oppassen als je zelf een avondje weg bent? Dan zou je bijvoorbeeld je buurjongen of buurmeisje kunnen vragen. Of wil je liever een vaste oppas voor een aantal vaste dagen in de week? In dit geval is het slim om een ervaren oppas te zoeken. Zodra je dit voor jezelf hebt uitgedacht, kan de zoektocht beginnen! Om je een eindje op weg te helpen, vertellen wij je graag hoe je een goede oppas vindt.   

Eigenschappen

Bij het vinden van een goede oppas, wil je het liefst iemand vinden die het meest aansluit op jouw manier van opvoeden en dezelfde normen en waarden belangrijk vindt. Maak een karakterschets van jouw ideale oppas, om zo gericht te kunnen zoeken. Hoe duidelijker je weet waar je naar op zoek bent, hoe makkelijker het zal gaan. Bij het maken van de karakterschets kun je beter te veel opschrijven dan te weinig, later kun je altijd nog iets schrappen als dat nodig is. Houd er wel rekening mee dat niemand perfect is en je soms dus wat water bij de wijn zal moeten doen.

Selecteren van een oppas

Goed, je weet nu van jezelf aan welke eigenschappen een oppas moet voldoen. Maar waar vind je nu deze persoon? De meest makkelijke manier is door op het schoolplein te vragen aan andere ouders of zij nog een goede oppas kennen. Op deze manier krijg je meteen te horen wat voor ervaringen ze bij deze persoon hebben en of diegene ook bij jouw karakterschets past. Een andere optie is door te zoeken op het internet. Er zijn tal van websites waar jij een geschikte oppas kunt vinden. Woon je in Groningen en ben je op zoek naar een oppas in de buurt? Zoek dan heel gericht naar “oppas in Groningen” en vergelijk verschillende websites met oppassers uit dat gebied. Op de sommige websites kun je ook filteren op locatie en afstand, wat het vinden van een oppas al iets makkelijker maakt.

Kennismakingsgesprek

Als je een goede oppas gevonden denkt te hebben, plan dan een kennismakingsgesprek in. In het echt kun je iemand toch beter leren kennen dan via de telefoon of online. Het is aan te raden om je kindje ook bij dit gesprek aanwezig te laten zijn. Zo kun je beoordelen hoe de oppasser met je kind omgaat en of er een gemeenschappelijke klik is. Tijdens dit gesprek kun je ook het zakelijke gedeelte regelen, zoals het uurtarief en algemene afspraken. Voordat het gesprek plaats zal vinden, kun je zelf al nadenken over wat je een geschikt uurtarief voor een oppas vindt. Kijk hierbij naar het minimumloon van de oppas. Bij dit minimumloon kun je later nog extra klusjes berekenen, zoals de kinderen uit school halen of eten maken. Als een oppas meer ervaring heeft, is het natuurlijk ook logisch dat ze meer verdienen. Ga hierover in gesprek met de oppas en kom tot een gezamenlijk besluit.