Kaalslag om riool op Heymanslaan

GRONINGEN De Heymanslaan was tot voor kort een groene laan in de Groningse Professorenbuurt. Daar is niets van over: deze week gingen 18 grote bomen tegen de vlakte.

De bomen zijn geruimd om plaats te maken voor een nieuwe riolering. De hele buurt staat momenteel compleet op z’n kop. Het achterste deel van de Star Numanstraat ligt open. Ook de Van Hamelstraat en Van Swinderenstraat zijn onbegaanbaar, er ligt alleen nog maar een smal reepje trottoir. Binnenkort wordt ook de Heymanslaan opengelegd.

Het is een gigantische operatie waarbij in de complete Professorenbuurt wordt voorzien van nieuwe riolering. In opdracht van de Gemeente Groningen, werkt Broekema Wegenbouw aan de rioolsanering. Het project bestrijkt het deel van de Korrewegwijk, tussen de Hamburgervijver en de Kapteynlaan.

In de Star Numanstraat zijn de rioleringswerkzaamheden ondanks het natte weersomstandigheden hervat. In de Gratamastraat worden nog enkele huisaansluitingen aangesloten. In de van Hamelstraat zijn de werknemers gestart met rioleringswerkzaamheden. Ook in de van Swinderenstraat worden huisaansluitingen aangesloten. De sleuven worden met een elektrische stamper verdicht. De hoogtes zijn bepaald voor de rijbaan en de kantlaag wordt in gestabiliseerd zand gestraat.

In alle straten zijn de ondergrondse containers goed bereikbaar en de materialen zoals buizen, stenen, trottoirbanden en putten zijn veilig en overzichtelijk opgeslagen. Er wordt gebruik gemaakt van elektrische bestelwagens. In de Heymanslaan worden de stobben machinaal uitgefreesd.

Voor de aan de Heymanslaan gekapte bomen worden nieuwe bomen geplant. Het is nog niet bekend wanneer dit zal gebeuren.