Een kleintje op komst: wat nu?

Aangeboden door: ABN Amro

Yes, je bent zwanger! Hoogstwaarschijnlijk kun je niet wachten totdat je je kindje daadwerkelijk in je armen hebt liggen. Maar hoe leuk en hoe mooi het krijgen van een kindje ook is, er gaat de komende tijd enorm veel op je af komen.

Misschien moet je nog klussen aan de kinderkamer of allerlei aankopen doen om het leven van je baby direct na zijn of haar geboorte extra aangenaam te maken. En heb je je financiën allemaal wel op orde? In dit artikel geven we je meer informatie over wat er allemaal komt kijken bij het krijgen van een kindje.

Woon- en leefruimte

Is je woning wel groot genoeg voor een extra persoon erbij? Of zou je het liefst groter willen gaan wonen? Dan is het een optie om een ander huis te gaan kopen. Let er dan wel op dat je niet een plek uitkiest waar je de hoofdprijs betaalt voor een nieuwe woning. Bereken daarom je maximale hypotheek zodat je weet hoeveel je maximaal kunt lenen bij het afsluiten van een hypotheek.

Overigens is het lang niet altijd nodig om groter te gaan wonen bij het krijgen van een kind. Een ledikantje erbij in je eigen slaapkamer is ook een optie als je geen extra kamer in huis over hebt.

Financiële zaken regelen

Aan kleertjes en spulletjes voor de baby heb je vast wel gedacht. Maar zorg er ook voor dat je je financiën goed op orde hebt en je alles goed voor je nieuwe situatie hebt geregeld. Kinderen kosten nu eenmaal geld. Vergeet bijvoorbeeld de verzekeringen niet. En check ook even je zorgverzekering,  zodat je weet welke kosten wel en welke niet door de verzekeraar worden vergoed. Met een kind heb je ook recht op kinderbijslag. Daar hoef je zelf overigens niks voor te regelen, dat wordt allemaal vanzelf in gang gezet als je je kind hebt aangegeven op het gemeentehuis. Denk verder ook aan de toekomst en open bijvoorbeeld alvast een spaarrekening voor je kind.

Vergeet ook de leuke dingen niet

Natuurlijk zijn er ook enorm veel leuke dingen aan het krijgen van een kind. Zoals het bedenken van de naam voor je kleintje. Of het ontwerpen (of laten ontwerpen) van een prachtig geboortekaartje. En natuurlijk je kindje steeds groter zien worden. Bedenk vooraf ook hoe je het wilt doen met de kraamvisite op het moment dat je kleintje geboren is. Wil je dat iedereen apart langskomt in de kraamperiode of kies je ervoor om een kraamfeest of babyborrel te geven? Bespreek dit soort zaken goed met je partner, zodat alles vooraf voor iedereen duidelijk is.

Je ziet het: het krijgen van een kindje is hartstikke leuk, maar zorgt er ook voor dat je heel veel moet regelen. Raak in elk geval niet in de stress en bedenk altijd dat je echt niet de eerste bent die in verwachting is. Als al die anderen het kunnen, dan moet jou dat toch ook lukken?