Onvoorwaardelijk | column Buitenspel

GRONINGEN Het had iets moois en aandoenlijks zaterdag, de onvoorwaardelijke steun van de aanhang van Eintracht Frankfurt in het kansloos met 4-0 verloren uitduel met Bayer Leverkusen.

Na een kwartier stond hun ploeg al met 2-0 achter tegen het elftal van onze landgenoot Peter Bosz. Terwijl een groep voetbalfans uit Groningen en Drenthe zich in toenemende mate verbaasde over het gebrek aan tactisch vernuft en het niet bijster energieke spel van de middenmoter uit Frankfurt, bleef de zwart- witte aanhang zingen en met grote en kleine vlaggen zwaaien.

En met een enthousiasme dat bij oud-FC Groninger Filip Kostic al heel snel uit zijn spel was verdwenen. De linksbuiten van Eintracht sommeerde zijn medespelers meermalen om druk te zetten. Mogelijk werden zijn aanwijzingen niet begrepen of gewaardeerd, ze werden in elk geval niet opgevolgd. Waarna aan Kostic te zien was dat hij het voor de rest van de middag wel geloofde. En helemaal toen Leverkusen de stand in de tweede helft binnen tien minuten opvoerde naar 4-0.

Bayer Leverkusen speelde op zijn Nederlands. In een gematigd tempo, maar met intelligente middenvelders met gevoel voor ritme en oog voor ruimte. Frankfurt kreeg er geen vat op.

Bij de stand 4-0 wisselde Bosz zijn uitblinkers Aranguiz en Havertz. Verslagen liepen de spelers van Frankfurt na afloop naar het uitvak. Waar ze werden onthaald als helden en bedankt alsof ze met 4-0 hadden gewonnen. Bijzonder. En mooi. Wij Groningers kunnen er een voorbeeld aan nemen.