Alternatieven voor afronden voetbalseizoen

GRONINGEN Tot en met 6 april ligt de samenleving grotendeels stil vanwege het coronavirus. In theorie zou vanaf dan een aantal van de huidige beperkingen kunnen worden opgeheven.

Kijken we naar China dat al sinds januari druk doende is met het indammen van het al in december verspreide virus, is dat onwaarschijnlijk.

Maar laten we - misschien tegen beter weten in - uitgaan van het positiefste geval. Vanaf maandag 6 april zouden voetballers dan weer samen mogen trainen om zich voor te bereiden op het derde deel van de competitie. De midweekse speelronde van 22 tot en met 24 april zou dan de eerste speelronde na de ‘virusbreak’ kunnen zijn. Daarna volgen tot en met zondag 10 mei nog drie geplande speelronden en zijn er nog vier in te halen. Zonder planning van midweekse speelronden zou de competitie dan in de eerste week van juni kunnen worden beëindigd. Ervan uitgaande dat het EK voetbal van de kalender gaat. De kans is groot dat dit al is besloten op het moment dat u dit leest. De rest van juni zou dan kunnen worden benut voor het afwerken van de play-offs. Veel spelerscontracten eindigen op 30 juni.

Latere herstart

Stel de competitie kan pas na 22 april herstarten. Dan zijn competitie en play-offs alleen met meerdere midweekse ronden nog voor 1 juli af te ronden. Het meest waarschijnlijke scenario is dat het indammen van het virus, net als in China, nog meerdere maanden in beslag neemt.

Geen herstart

Komt het voor de zomer niet tot een herstart, of kan de competitie niet tijdig worden afgerond, dan zijn er verschillende opties. De stand na 17 competitieronden (halverwege) wordt de eindstand, of die na 26 - of pak hem beet - 30 speelronden. Elke beslissing zal door meerdere clubs als onbevredigend worden ervaren. Een alternatief is om de competitie pas na de zomer af te ronden. Vermoedelijk steekt de UEFA daar een stokje voor. De Europese voetbalbond zal deze week na overleg met de 55 aangesloten bonden waarschijnlijk een aantal van bovengenoemde oplossingen verwerpen.