Bijzaak | column Buitenspel

GRONINGEN Een mooi Duits woord is het. Sprücheklopfer. Het laat zich vertalen als druktemaker, herrieschopper of zenuwlijder.

In de Duitse sportjournalistiek wordt het ook vaak gebruikt om sporters, trainers of officials aan te duiden die geregeld goed zijn voor opzienbarende uitspraken. Uitspraken die blijven hangen omdat ze grappig of bijzonder treffend zijn. En vaak op originele wijze inhaken op de actualiteit.

Bill Shankly

Een van de meest aansprekende Sprücheklopfer in het voetbal was echter niet een Duitser, maar een Schot, Bill Shankly. De legendarische Shankly was van 1959 tot 1974 manager van Liverpool Football Club en zorgde ervoor dat de ‘rode’ club van Liverpool kon uitgroeien tot een internationale topclub. Tik de naam ‘Shankly’ en ‘quotes’ in en je komt bij een top 25 of 30 van zijn beste uitspraken.

Grappig is zijn: „Of course I didn’t take my wife to see Rochdale as an anniversary present. It was her birthday! Would I have got married in the football season? Anyway, it was Rochdale reserves.” En om stadgenoot Everton te plagen, zei hij: „When I’ve nothing better to do, I look down the league table to see how Everton are getting along.” Zijn misschien wel meest aangehaalde uitspraak is de volgende: „Some people believe football is a matter of life and death, I am very disappointed with that attitude. I can assure you it is much, much more important than that.”

Altijd bijzaak

Shankly, die in 1981 overleed, zou die uitspraak nu vast niet doen. Soms word je wakker en ben je blij dat je droom geen realiteit is. En soms word je wakker en betreur je dat de realiteit geen droom is. Niet alleen nu, voetbal is altijd bijzaak.