Oma Groningse student herstelt van coronavirus

GRONINGEN In aflevering 2 van onze serie ‘Buitenlanders in Stad’ aandacht voor Daiwei Han.

De in China geboren en deels in Finland getogen Daiwei (28) woont sinds 2011 in Groningen waar hij de internationale studie geneeskunde volgt. De laatste tijd was hij vaak in gedachten bij zijn door het coronavirus getroffen oma in Wuhan. Gelukkig is zij inmiddels hersteld.

We kennen elkaar ruim een jaar. Als ik anderen over Daiwei vertelde, opperde ik dat zij net als ik waarschijnlijk nog nooit gehoord hadden van Wuhan, het plaatsje waar hij is geboren. Gerustgesteld antwoordden ze dan zonder uitzondering: „Nee, nooit van gehoord.” Ik dan weer: „Stelt ook maar heel weinig voor, de gemeente heeft slechts ruim tien miljoen inwoners.” Zelfs trouwe volgers van de VPRO-serie ‘Langs de oevers van de Yangtse’ reageerden verrast op dat forse inwonertal. Maar sinds Wuhan ‘coronahoofdstad’ van de wereld is, weet bijna iedereen dat de geboorteplaats van Daiwei een miljoenenstad is.

Ernst en omvang

In december stak het nieuwste coronavirus er de kop op. Maar pas in de loop van januari werd de ernst en de snelle verspreiding van het virus wereldwijd bekend. Daiwei was voor familiebezoek in december nog in Wuhan. Behalve zijn grootmoeder wonen er nog meer familieleden in de snel groeiende stad. „Op 23 januari begon de zogenoemde lockdown”, herinnert Daiwei zich. „Oma werd begin februari ziek. Mijn oom en ik hadden haar nog afgeraden om naar de supermarkt te gaan en voedsel te laten bezorgen, maar ze is na een paar weken thuis te zijn gebleven toch de deur uitgegaan omdat ze verse groente wilde halen. Vermoedelijk heeft ze bij dat uitstapje het virus opgelopen.”

Scala aan klachten

Zijn grootmoeder krijgt koorts, heeft last van benauwdheid, ontbeert eetlust, heeft buikloop en is misselijk. Symptomen die wijzen op een mogelijke infectie met het nieuwe virus. Doordat er een tekort aan testkits is, duurt het even voordat de diagnose COVID-19 definitief gesteld kan worden. Ondanks haar gevorderde leeftijd, 83 jaar, herstelt de grootmoeder van Daiwei. Na vier weken voelt de gepensioneerde gynaecologe zich weer min of meer de oude. „Toen ze hersteld was mocht ze nog niet meteen naar huis maar moest ze eerst nog twee week in een quarantainehotel verblijven.”

Aandacht verschuift

Lijkt China het virus nu min of meer onder controle te hebben en is het aantal nieuwe besmettingen volgens de autoriteiten sterk teruggelopen, in andere delen van de wereld slaat het virus nu in alle hevigheid toe. Daiwei volgt het nieuws in China dan ook minder op de voet dan tot voor kort. Zijn aandacht verschuift nu naar de eigen omgeving. „In China zijn nieuwe gevallen vooral uit het buitenland afkomstig. Hier grijpt het nog om zich heen.” In zijn eigen onderzoeksomgeving, die van het UMCG, waren eind vorige week al een kleine veertig besmettingen officieel bevestigd. Drie omstandigheden hebben volgens Daiwei sterk bijgedragen aan de snelle en wijdverbreide verspreiding van het virus in Wuhan. „Het is ontstaan in een miljoenenstad en ook nog vlak bij een groot treinstation. En vanwege het Chinees Nieuwjaar, op zaterdag 25 januari, waren veel inwoners van de stad ook nog eens voor familiebezoek uitgezworven over de provincie of de rest van het land.”

Geen internationale stad

Wuhan mag dan - zeker voor Nederlandse begrippen - enorm groot zijn, het is niet echt een internationale stad, vertelt Daiwei. „Er wonen niet heel veel buitenlanders. De meeste komen uit Frankrijk want dat land heeft er veel investeringen gedaan.”

Het huwelijk van Daiwei’s ouders liep spaak toen hij nog klein was. Op zijn negende verhuisde hij met zijn moeder naar Finland waar zijn moeder als arts-onderzoeker aan de slag ging bij een universiteit in Helsinki. Ze woonden er in een dorpje vlakbij.

Liever tandarts

Nadat hij zijn middelbareschooldiploma had gehaald koos hij ervoor om in Groningen een nieuwe, Engelstalige opleiding geneeskunde te gaan volgen. „Die had je alleen in Groningen. Mijn moeder had liever gezien dat ik in Finland was gaan studeren en ontried mij de studie geneeskunde. Ze vond tandheelkunde een betere keus. Dat zou minder stress opleveren. Maar tandheelkunde sprak mij totaal niet aan.”

Zijn moeder is twee keer in Groningen geweest. „Toen ik hier ging studeren en in het voorjaar van 2012. Een paar maanden later kreeg ze te horen dat ze longkanker had. Ze is in 2014 overleden. Het laatste half jaar heeft ze doorgebracht bij familie in Wuhan. Mijn oma is haar moeder.”

Mestgeur

„Wat mij het meest opviel toen ik in Groningen kwam? De mestgeur, haha. En dat het een kleine, oude Europese stad is met een groot ziekenhuis. In het begin kwam ik vooral in de bibliotheek. Groningen is internationaal georiënteerd. Ik voel me er prettig.” Net als Wuhan is Groningen de zesde stad van het land, hebben we ontdekt.

Als alles straks weer normaal is, waar in China of Wuhan zouden Groningers dan een kijkje moeten nemen? „In Wuhan zouden ze de Yellow Crane Tower moeten beklimmen. Die biedt een mooi uitzicht over de stad. En in China Shanghai, de grootste en meest westers georiënteerde stad. Ikzelf heb beide ook nog nooit gezien, haha.”