Burgemeester tevreden over gedrag Groningers: boetes nog lang niet in zicht (ook al mogen die nu worden uitgedeeld)

De autoriteiten zijn heel tevreden over hoe inwoners van de provincie Groningen de nieuwe maatregelen van het kabinet tegen de verspreiding van corona opvolgen.

Gemeentelijke handhavers en politiemensen mogen sinds maandagavond boetes opleggen voor wie zich niet aan de regels – 1,5 meter afstand, geen groepsvorming – houden, maar dat is volgens de autoriteiten nog niet nodig.

,,We zien dat de aanwijzingen prima worden opgevolgd”, zegt Koen Schuiling, burgemeester van Groningen en voorzitter van de Veiligheidsregio. Ook de provinciale GGD spreekt van voorbeeldig gedrag van de inwoners.

‘Zo zien we het graag’

De autoriteiten noemen ook de maatregelen van bouwmarkten en supermarkten om afstand tussen klanten af te dwingen. ,,Bedrijven nemen zelf verantwoordelijkheid. Zo zien we het graag”, zegt Schuiling. ,,Dat is veel beter dan dat wij er met gestrekt been in moeten.”

Voorlopig zetten de autoriteiten er op in dat inwoners elkaar zelf aanspreken op overtreding van de regels. Er worden geen extra buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) of politiemensen de straat opgestuurd.

,,Het is zeker niet zo dat al hun verloven nu ineens worden ingetrokken”, zegt Schuiling. ,,Voor iedereen is duidelijk wat de nieuwe regels zijn. Als mensen zich er écht niet aan willen houden, dan kunnen we altijd nog extra mensen de straat op sturen en boetes op gaan leggen.”

Ook in het Noorderplantsoen gaat het beter

Het Noorderplantsoen in de stad was een van de hotspots waar jongeren zich tot in elk geval afgelopen weekend nog in groepjes ophielden. Ook daar gaat het beter, ziet Schuiling. ,,We kennen de locaties. Als het nodig is, gaan we er op af.”

Alle gemeenten in de provincie maken een inventarisatie van waar mensen zich mogelijk alsnog niet aan de regels houden. ,,Dan gaan we er heen en gaan we mensen duidelijk maken dat dit niet moet.”

Van het afsluiten van openbare plekken in de provincie is nog geen sprake. Schuiling noemt het juist gezond om dagelijks naar buiten te gaan om de zinnen te verzetten, mits verstandig. Ook kinderen kunnen wat de Veiligheidsregio betreft zonder problemen buitenspelen.

Mattheus Passion midden in de zomer

,,Dit zijn ingrijpende maatregelen met een grote impact op de Groningse samenleving”, aldus Schuiling. ,,Maar het is goed dat er duidelijkheid is, daar was ook behoefte aan. Het is een rotsituatie. Maar als we doorgaan zoals nu, dan denk ik dat het allemaal weer goed komt.”

De viering van 75 jaar bevrijding moet net als andere evenementen worden uitgesteld, in elk geval tot na 1 juni. ,,Daar redden we ons ook wel weer mee. Wat is er bijvoorbeeld mis met het opvoeren van de Mattheus Passion midden in de zomer?”.

‘Spreek de ander aan, maar word niet boos’

Het elkaar aanspreken is niet alleen de taak van de overheid, vindt Schuiling. ,,De tegenstelling tussen overheid en inwoners wil ik niet. De aanpak van dit virus doen we met zijn allen”, zegt de voorzitter van de Veiligheidsregio. ,,Dus ook aan een ieder het verzoek: spreek de ander aan, als die te dicht bij komt. Maar word niet boos.”

Er is in de provincie één horecagelegenheid door de politie betrapt op het geven van een feestje. De zaak – Schuiling wil niet zeggen in welke plaats dit was – had de ramen afgeplakt met vuilniszakken, om het feest aan het zicht te onttrekken.

,,Ach, eigenlijk vind ik dat ook wel weer vertederend. Maar dit is natuurlijk niet de bedoeling.” GGD-directeur Jos Rietveld: ,,Er zijn stevige maatregelen afgekondigd. Je moet mensen ook de tijd geven om zich aan te passen. En daar horen dit soort incidenten eerst nog bij.”

Ook in Drenthe gaat het goede kant op, zegt Anita Klingenberg, van de gemeente Assen. ,,We zien dat mensen elkaar beginnen aan te spreken. Dat is heel goed”, zegt Klingenberg, als woordvoerder van regioburgemeester Marco Out.

Drenthe verwacht woensdagochtend de noodverordening van het Rijk binnen te krijgen. Pas daarna wordt de exacte uitwerking voor de provincie duidelijk. ,,Maar de maatregelen zijn ook hier natuurlijk al van kracht”, zegt Klingenberg.

Noorden nog in de ‘indammingsfase’

De gezondheidssituatie in het Noorden is goed onder controle, zegt GGD-directeur Rietveld. ,,We zitten hier nog altijd in de indammingsfase”, aldus Rietveld.

De afgelopen dagen heeft de GGD Groningen 160 extramurale zorgverleners - zoals huisartsen en thuiszorgmedewerkers - getest op het virus. Van hen waren drie besmet. Het UMCG Groningen testte tot nu toe 1500 medewerkers die kampten met (lichte) klachten: van hen waren 90 positief.

,,Die zijn direct uit het ziekenhuis verwijderd en naar huis gestuurd om verdere verspreiding te voorkomen”, aldus Rietveld.