Gerechtelijke ontruiming dreigt voor krakers Koningsweg in Groningen (die door corona niet kunnen verhuizen)

De laatste krakers moeten het Groningse Raab Karcherterrein binnen een maand verlaten, oordeelde de rechtbank Noord-Nederland in een kort geding. Volgens hun advocaat willen de krakers best vertrekken, maar gooit de coronacrisis roet in het eten.

Het was al de derde rechtszaak die directeur Bennie Haijkens van Cornelis Bedrijfsauto’s aanspande over het Raab Karcherterrein aan de Koningsweg, dat heet naar z’n vorige eigenaar: bouwbedrijf Raab Karcher. Haijkens kocht het in onbruik geraakte terrein een half jaar geleden. Hij wil er zijn eigen bedrijf vestigen, en een deel aan vervoerder Q-buzz verhuren als laadterrein voor elektrische bussen.

Krakers moeten uiterlijk 16 april verhuizen

Daarvan is nog niets terechtgekomen omdat het terrein sinds 2014 gekraakt is. De kantoren werden bewoond, en achterop het terrein (richting de Regattaweg) zijn enkele kunstenaars en kleine ondernemers gevestigd. De bewoners van de kantoren zijn inmiddels volgens afspraak vertrokken, laat Haijkens weten. Maar het gedeelte bij de Regattaweg, dat Bambara heet, is nog steeds niet leeg.

„We kwamen er helaas niet samen uit, dus hebben we een kort geding aangespannen”, verklaart Haijkens. De voorzieningenrechter stelde Cornelis Bedrijfsauto’s in het gelijk en gaf de krakers nog tot 16 april de tijd om het terrein te verlaten. Doen ze dat niet, dan staat op 24 april de deurwaarder op de stoep om te ontruimen.

‘Dit is geen onwil, maar onmacht’

„Ze gaan proberen aan het vonnis te voldoen”, stelt advocaat Ronald Zwiers van Voor Recht Advocaten, die de krakers vertegenwoordigt. „Maar het is in deze coronacrisis voor hen ook lastig om dingen voor elkaar te krijgen.”

Door het afgelasten van evenementen zit de groep nu veelal zonder inkomsten. „Hoe moet je dan bijvoorbeeld een vrachtwagen regelen om je spullen te verhuizen?” Daarbij zitten twee van de krakers op het moment vast in het buitenland. „Dat ze nog niet verhuisd zijn is echt niet uit onwil, maar uit onmacht”, zegt Zwiers.

Haijkens voelt er niets voor de krakers uitstel te geven. „Ze weten al vanaf september dat ze nieuw onderdak moeten zoeken. Ze schuiven al maanden alles voor zich uit.”