Marije Lamsma maakt ‘coronakookfilmpjes’ voor kinderen: te beginnen met Schillenchips

Ze staat met haar Cut the Crêpe-caravan op festivals en catert onder de naam Kookpit voor grote groepen. Marije Lamsma (38) zit dankzij corona echter ook zonder werk. De Groningse met Friese roots zet daarom kookfilmpjes online voor kinderen. Aflevering 1: Schillenchips.

De recepten zijn ‘leuk, lekker en gemakkelijk’ en vooral door kinderen zelf te maken, zonder tussenkomst van ouders. De eerste aflevering van de serie ‘Kooktip kookt’ gaat over het bereiden van schillenchips. Chips van aardappelschillen.

Ze legt duidelijk uit wat te doen, lardeert de beelden met grappigheden en spreekt de taal van de kinderen: ,,Als je ouders vragen waarom je de aardappels in hemelsnaam wast vóór je ze schilt, zeg maar dat je precies weet waar je mee bezig bent…’’

Cbs De Wegwijzer

Een vriend, Arwin van der Ploeg, is naast crêpebakker docent op cbs De Wegwijzer in Groningen. Hij heeft het druk in tijden van corona. Lesgeven aan kinderen thuis is ingewikkelder dan voor de klas staan en Lamsma vroeg of ze kon helpen: ,,Alles lag voor mij toch op zijn gat, ik had tijd om mee te denken en toen ik een filmpje zag van de gezonde kookchallenge dacht ik: hé dat kan ik wel.’’

Coronakookfilmpje

Het eerste ‘coronakookfilmpje’ was specifiek bedoeld voor De Wegwijzer, maar anderen vrienden uit het onderwijs vroegen er ook om. Vriendin Marjolein Prins, woonachtig in Brussel, zag het en maakte de schillenchips diezelfde dag. Lamsma paste het filmpje aan voor algemeen gebruik in plaats van specifiek voor de school van Van der Ploeg en besloot de video het wereldwijde web op te gooien.

Kinderen anders naar eten laten kijken

Ze heeft niet één inspiratiebron. De recepten komen overal vandaan: ,,Mijn insteek is wel zo weinig mogelijk weg te gooien, kinderen kennis laten maken met groenten en ze anders naar eten laten kijken, dat ze gaan waarderen wat groeit. Mijn eigen duurzame ideeën fiets ik er ook in. Het is gewoon belangrijk, om niet te zeggen noodzakelijk, dat we bewuster met voedsel omgaan.’’

Schillenchips ‘rolde’ er zo uit, toen ze nadacht over de gezonde kookchallenge. Lamsma wordt niet geremd door een horecaopleiding en kreeg koken niet van huis uit mee. De Groningse wist zelfs niet wat ze aan moest met het eerste biologische groentepakket dat ze ergens op haar twintigste kreeg.

Koken, natuur en duurzaam

,,Ik ben vrij laat begonnen, dus er is hoop voor iedereen… Inmiddels zit ik vol ideeën, ben voortdurend bezig met koken, natuur en duurzaam en kan elke week gemakkelijk iets bedenken. De schillenchips heb ik ook ergens gelezen. Kan zelfs best zijn dat het uit Allerhande komt.’’

Het eerste filmpje staat woensdag online, elke volgende aflevering wordt op maandag geplaatst en komt op YouTube (‘Kookpit Kookt’) en de Instagram- en Facebook-accounts van Kookpit. Lamsma maakt telkens iets met wat de meeste mensen in huis hebben en wat te maken is door kinderen.

‘Het mag best ondeugend’

,,Dat mag ook best eens ondeugend. De schillenchips maakte ik omdat chips en frisdrank het eerste op waren in winkels. Ik hou zelf eveneens van ongezonde dingen, van alles wat gefrituurd wordt. Het mooie is daarnaast dat ze niet aan mama of papa hoeven vragen: hoe werkt dit? Iedereen zit thuis op elkaars lip en ouders hebben hun handen al vol. Kinderen willen graag zelfstandig zijn. De volgende keer gaan we denk ik appelsap maken. Iedereen heeft nu appels in huis.’’