Vaarwel Suikerfabriek, hallo Suikerzijde: Groningen krijgt een 'binnenstad 2.0' op voormalig suikerfabriekterrein

Nu ligt het goeddeels braak, maar de komende jaren gaat het suikerfabriekterrein flink op de schop. Onder een nieuwe naam, De Suikerzijde, wil de gemeente Groningen een soort tweede binnenstad realiseren tussen de Ring West en Hoogkerk.

Het gebied rond de oude suikerfabriek is in totaal zo’n 185 hectare groot en ligt tussen het Hoendiep, de Johan van Zwedenlaan, de spoorweg richting Leeuwarden en de westelijke ringweg. Woensdag publiceerde de gemeente de eerste plannen voor de ontwikkeling van het suikerunieterrein, én een nieuwe naam: De Suikerzijde.

Nieuw stadsdeel met dezelfde sfeer als het centrum

Er komen 2500 tot 5000 woningen voor verschillende doelgroepen: koop, vrije sectorhuur en sociale huur. Maar de gemeente wil meer dan alleen een woonwijk: „Wij ontwikkelen een nieuw stadsdeel dat in het noordelijk deel aan de binnenstad zal doen denken.”

De Suikerzijde moet dezelfde sfeer krijgen als het centrum. Aan zo’n stedelijke sfeer hebben woningzoekers volgens de gemeente namelijk veel behoefte, net als aan voorzieningen ‘onder wandelbereik’. Naast huizen komen in het nieuwe stadsdeel ook winkels, horeca, cultuuraanbod en onderwijsvoorzieningen. Er komt een park aan de westkant en De Suikerzijde krijgt een eigen station.

Noordkant wordt als eerste ontwikkeld

Openbaar vervoer, wandelen en fietsen krijgen een voorkeurspositie boven autoverkeer. De gemeente wil ook zorgen voor ‘een ruim aanbod aan groen en water’, niet alleen in het nieuw te realiseren park, maar ook in de woonstraten.

De noordkant, waar nu de vloeivelden liggen tussen Hoendiep en spoor, wordt het eerst aangepakt; voor dat deel is al een globaal bestemmingsplan klaar. Het plan gaat in eerste instantie uit van 750 woningen en 7500 vierkante meter ‘commerciële en maatschappelijke voorzieningen’. Er is ruimte voor veel meer bebouwing, maar dat wil de gemeente later invullen.

Nu zijn de vloeivelden natuurgebied, dat door onder meer vleermuizen en futen wordt gebruikt om te broeden en eten te zoeken. Ter compensatie gaat de gemeente andere natuurgebieden aanleggen, deels in het zuiden van De Suikerzijde en deels elders.

Digitale inspraak door coronavirus

Omwonenden van het gebied hebben van 9 april tot 3 juni gelegenheid voor inspraak. Door het coronavirus kan dat niet, zoals gebruikelijk, met bijeenkomsten; de gemeente publiceert daarom alle relevante stukken online. De documenten zijn ook in te zien aan het Harm Buiterplein 1.

Tegen de zomer van 2021 moet de planologische procedure helemaal afgerond zijn en beslist de gemeenteraad over het definitieve bestemmingsplan voor het noorden van De Suikerzijde.