Sportend Groningen barst uit z'n voegen: meer sportzalen, zwemwater en schaatsijs nodig

Met passen, meten en efficiënt roosteren is er in Groningen maar net ruimte genoeg voor alle sportverenigingen. Wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) wil onderzoeken of de gemeentelijke sportfaciliteiten kunnen worden uitgebreid.

Doordat de sporthal Corpushuis dicht ging en een nieuwe hal in De Wijert nog niet af is, was er in het seizoen 2019-2020 even minder capaciteit beschikbaar voor sportverenigingen dan gebruikelijk. De gemeente vroeg hen om hun roostering daarop aan te passen.

Geen halfvolle hallen meer en roosteren tot 11 uur ‘s avonds

„We zagen wel eens dat in een hele sporthal maar één zaal tegelijk gebruikt werd en de rest stond leeg”, licht Jongman toe. Afgelopen jaar werden sporthallen alleen nog in hun geheel verhuurd. De roostering in de zalen liep tot 11 uur ‘s avonds in plaats van half 11.

Tegelijkertijd liet de gemeente in een enquête ook onderzoeken of de huidige sportfaciliteiten voldoende ruimte bieden voor de sportbehoefte in Groningen.

Mogelijk nieuwe sporthal in Eemskanaalzone of op suikerfabriekterrein

De pilot met de sportaccommodaties zorgde er inderdaad voor dat de verenigingen hun ruimtes efficiënter gebruikten. Maar het capaciteitsonderzoek wijst uit dat er voor de toekomst meer faciliteiten nodig zijn. „Als we het zo houden, komen we op den duur niet meer uit met de ruimte. En dat zou heel jammer zijn.”

Jongman wil uitzoeken hoe de gemeente voor meer capaciteit kan zorgen. Ze stelt een extra sporthal voor aan de westkant of de oostkant van de stad. Daar wordt de komende jaren veel gebouwd, in het westen op het suikerfabriekterrein en in het oosten in de Eemskanaalzone. Of zo’n nieuwe hal er echt komt, hangt overigens af van de wensen van de gemeenteraad en de beschikbare middelen.

Er zijn ook andere manieren om meer ruimte te creëren. „Samen met het bewegingsonderwijs, bijvoorbeeld. Scholen gebruiken een zaal maar tot 3 uur ‘s middags, daarna kan een vereniging misschien best in die zelfde zaal.” Bij de nieuwe school de Groenewei in Meerstad komt mogelijk een sportzaal die ook door externen kan worden gebruikt.

Meer ruimte voor zwemmen en schaatsen

Uit het capaciteitsonderzoek blijkt ook dat er behoefte is aan meer ruimte voor schaatsen en zwemmen. De ijsbaan in sportcentrum Kardinge kan de drukte eigenlijk nu al niet aan, vooral ‘s avonds. De gemeentelijke zwembaden voldoen wel voor recreanten, maar verenigingen missen een officieel wedstrijdbad.

Jongman wil bij de renovatie van sportcentrum Kardinge, die voor 2023 op de planning staat, een uitbreiding van het ijs en het zwemwater. De extra ijsbaan hoeft, wat Jongman betreft, niet per se bij Kardinge zelf te komen: „Veel schaatsers komen van buiten de gemeente, dus zijn we met de provincie in gesprek over regionale samenwerking.”