Zaag moet door Betonbos: krakers in Gronings vrijstaatje lopen gevaar

De zaag gaat al de komende weken in het Betonbos in Groningen. Ruim tachtig bomen moeten geveld of geknot omdat ze gevaar opleveren voor de bewoners van het gekraakte vrijstaatje aan het Eemskanaal.

Projectontwikkelaar VanWonen heeft daarvoor vergunning gevraagd. De gemeente Groningen laat weten dat die al komende week de deur uitgaat. Het kap- en snoeiwerk moet gebeuren voordat de bomen weer vol in blad staan omdat ze dan extra gevoelig zijn voor de wind én het nieuwe broedseizoen begint.

Groot deel bomen slecht geworteld op betonplaten

Het ‘Betonbos’ is een voormalig bedrijfsterrein langs het Eemskanaal dat ruim vijftien jaar geleden werd gekraakt. Sindsdien is het uitgegroeid tot een groene oase. Maar de bomen die wortel hebben geschoten op het nog altijd met betonplaten en puin verharde terrein, zijn inmiddels zo gegroeid dat ze bij storm op de twintig bewoners kunnen vallen die daar onder wonen.

Zeven bomen moeten zo snel mogelijk worden gekapt, nog eens 75 geknot en de rest wordt drastisch gesnoeid. Een gespecialiseerd bureau heeft onderzoek gedaan in opdracht van VanWonen. Het merendeel van het bos is zo slecht en ondiep geworteld dat het niet bestand is tegen harde wind, zo blijkt onder meer uit trekproeven.

Bewoners zijn akkoord: ‘Jammer, maar noodzakelijk’

De ingreep heeft de instemming van de bewoners. ,,We vinden het heel jammer, maar we zien dit maar als noodzakelijk bosonderhoud’’, zegt een woordvoerster. Zij benadrukt dat er van kaalslag geen sprake is. ,,Ongeveer tweetiende van de bomen moet nu worden aangepakt, er blijft nog een heleboel bos over. Bovendien is ons toegezegd dat er zo minimaal mogelijk zal worden gesnoeid.’’

Het kap- en snoeiwerk loopt niet vooruit op de voorgenomen herontwikkeling van het Betonbos, benadrukt een woordvoerder van VanWonen. De Zwolse projectontwikkelaar wil het gebied samen met de gemeente en eigenaren van aangrenzende voormalige bedrijfslocaties de komende jaren herontwikkelen tot een nieuw woon/werkgebied aan de noordkant van het Eemskanaal.

Huizenbouw in gebied niet voor eind 2021 van start

De geplande nieuwbouw laat nog zeker tot eind 2021 op zich wachten, gaf wethouder Roeland van der Schaaf onlangs aan in een interview met deze krant/Dagblad van het Noorden. Komend jaar moet een bestemmingsplanwijziging de weg vrijmaken een nieuw stadsdeel met een parkachtige opzet: de Stadshavens.

Voor de herontwikkeling van de Eemskanaalzone van start gaat, moeten de bewoners de caravans, wagons en tiny houses waarin ze wonen verhuizen. Zij zijn al enkele jaren in gesprek met VanWonen over wanneer en hoe de locatie precies ontruimd moet worden.

Nieuw plek lastig te vinden: vraag groter dan aanbod

Ook praten ze met de gemeente over een nieuwe plek. Het liefst zouden ze als groep verkassen, maar het is twijfelachtig of dat lukt. De vraag naar zulke alternatieve woonvormen is volgens de gemeente veel groter dan het aanbod van geschikte vrije locaties in de stad.