‘Normaal kun je hier over de koppen lopen’

GRONINGEN Ondernemend Groningen heeft de tenen krom in de schoenen. Hoe gaat het verder met de coronacrisis? Van de regering mogen de winkels openblijven, maar diezelfde regering roept mensen op zoveel mogelijk binnen te blijven. Resultaat: nagenoeg lege winkelstraten. ,,Je ziet alleen maar studenten op straat, op zoek naar eten”, zegt een onderneemster.

,,Kijk nou”, zegt Agnes Sloots-Eekhof van Plein 14-10 aan de Zwanestraat. ,,Normaal kun je hier op zaterdagmiddag over de koppen lopen, nu kun je de koppen tellen.” Inderdaad, het is akelig stil op straat. ,,Ik heb nog een paar truien verkocht vandaag, maar het is niks vergeleken met een normale zaterdag.”

Ronald Senechal van de Vulpenwereld aan de Oude Ebbingestraat merkt dat de klanten die hij ziet de hand op de knip houden. Begrijpelijk, vindt hij. ,,Het zijn onzekere tijden.”

Dat geldt zeker voor de kleinere ondernemers met een eigen zaak, vooral omdat vaak onduidelijk is wat de verhuurders van de winkelpanden doen, legt Carmen van woonwinkel Woonzooi uit: ,,Zijn ze coulant of eisen ze de volledige huur?”

Het is een rijtje dominostenen: klanten blijven weg, ondernemers zien de omzet kelderen, verhuurders kunnen vaak niet zomaar met de huur naar beneden omdat zij ook weer verplichtingen hebben naar de bank en de banken zijn gebonden aan allerlei regelgeving. Er is maar een echt kwaaie pier in dit verhaal en die heet corona.

Op de Vismarkt is het op marktdagen rustiger dan anders. De straat aan de drukke kant van de markt is nu ook het domein van de marktkooplui. Op die manier is er meer ruimte ontstaan om elkaar de ruimte te geven. Met roodwit lint zijn bij veel kramen vakken aangegeven waar de klant in kan staan. Op die manier blijven klanten bij elkaar uit de buurt.

Nog veel beroerder heeft de horeca het getroffen. Van het ene moment op het andere staat de omzet op 0. Dat geldt vooral voor de kroegen. De Peperstraat, de Poelestraat, de zuidzijde van de Grote Markt, er is ’s nachts niks te beleven. Ook restaurants hebben het zwaar.

Toch proberen veel ondernemers zich zo goed en zo kwaad als het kan aan te passen aan de veranderde omstandigheden. Zo kun je cadeaubonnen kopen via www.horecasamensterk.nl . Je koopt nu, betaalt nu, en je kunt de bon verzilveren als de kroegen en restaurants weer open zijn. Zo steun je je stamkroeg. Ook andere ondernemers passen zich aan: Godert Walter bezorgt boeken met de fiets.

Verder zijn er tal van restaurants die zich op de bezorging hebben gestort. Buren van Eetwaar in de Nieuwe Boteringestraat springen op de fiets om maaltijden te bezorgen. Viola brengt aspergemaaltijden rond, en zelfs de Kleine Moghul (beroemd om de goddelijke Indiase curry, maar niet bepaald om de vooruitstrevendheid – je kunt er bijvoorbeeld niet pinnen) laat bezorgen via Fooddrop. Verder is een groot aantal retailers uit de Groninger binnenstad aangesloten bij www.warenhuis.groningen.nl. Kun je toch een beetje shoppen in de binnenstad zonder dat je de deur uit hoeft.