Van Gogh van Groninger Museum gestolen bij kunstroof in Laren

Bij museum Singer Laren is in de nacht van zondag op maandag ingebroken. Het schilderij De Pastorietuin van Vincent van Gogh is daarbij geroofd. Het doek was in bruikleen van het Groninger Museum.

De inbraak in het museum aan de Oude Drift vond om 3.15 uur plaats. Het museum, dat momenteel gesloten is in verband met het coronavirus, herbergt onder meer de tentoonstelling Spiegel van de ziel, met werken van onder anderen Jan Toorop, Vincent van Gogh en Piet Mondriaan.

Museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm: ,,Geschokt en ongelooflijk pissig dat dit is gebeurd. Een prachtig en ontroerend schilderij van een van onze grootste schilders ontvreemd, onttrokken aan de gemeenschap. Van Gogh was in 1883 en 1884 bij zijn ouders in Nuenen, waar zijn vader dominee was, en waar hij de pastorietuin, waar hij rust en inspiratie vond, op een prachtige manier schilderde. Heel erg voor het Groninger Museum, voor ons als Singer, maar vooral voor ons allemaal. Want kunst is er om gezien te worden en gedeeld te worden, door ons. Dit moet zo snel mogelijk terugkomen, zodat we weer kunnen genieten en getroost kunnen worden door deze prachtige kunst.”

De politie doet onderzoek naar de inbraak en roept getuigen op zich te melden. Vanaf buiten is te zien dat de glazen voordeur is verbrijzeld. Inmiddels is er een nooddeur geplaatst.

Eerder grote kunstroof

De kern van de collectie Singer is afkomstig uit de oorspronkelijke verzameling van het echtpaar William en Anna Singer en bevat, naast veel schilderijen, een grote verzameling beelden en werken op papier. De collectie Singer werd bij de oprichting van Singer Laren in 1954 aan het museum geschonken en is sindsdien gegroeid door aankopen en schenkingen.

In januari 2007 was er in Singer Laren een grote kunstroof. Toen werden uit de museumtuin zeven beelden gestolen, waaronder een afgietsel van het beeld De Denker van de Franse kunstenaar Auguste Rodin. Dat werd later zwaar verminkt teruggevonden. De twee daders van deze kunstroof werden in 2010 in hoger beroep veroordeeld tot twee en bijna drie jaar celstraf.