Primeur FC Groningen

GRONINGEN Met het aantrekken van Wessel Dammers had FC Groningen eind vorige week een heuse primeur. Het was namelijk de eerste spelerstransfer tijdens de coronacrisis.

De meeste clubs nemen op de transfermarkt nog een afwachtende houding aan.

FC Groningen wil voor volgend seizoen een stuk of zeven nieuwe spelers aantrekken. Om vacatures te vullen, maar ook om enkele posities te versterken. De scouting had begin maart een shortlist klaar met daarop in totaal zo’n tachtig namen, ook voor posities die nu naar tevredenheid worden bezet door spelers met doorlopende contracten. De club wil overal op voorbereid zijn, zeker sinds de verrassende miljoenenverkoop van de allerminst vol overtuigende Kaj Sierhuis aan Stade Reims. Op de lijstjes staan namen van interessante en naar verwachting financieel haalbare spelers. Voor de ene positie staan er meer namen op dan voor de andere. Het lag in de bedoeling om alle spelers op de shortlist nog eens in actie te gaan zien. Doordat alle competities stil liggen is dat onmogelijk.

Videoscouting

Vandaar dat de scouts nu lasogen aan het ontwikkelen zijn van het bekijken van videobeelden van de voorgeselecteerde spelers. Dat FC Groningen Dammers al heeft aangetrokken is niet gek.

De aanvoerder van Fortuna Sittard behoort tot de beste spelers van de Limburgse club en is aan het eind van het seizoen transfervrij. Bovendien speelt hij op een positie waar bij FC Groningen door het vertrek van Mike te Wierik een vacature ontstaat.

Directeur Wouter Gudde kondigde enkele weken geleden aan dat FC Groningen haar transferpolitiek ongeacht de coronacrisis zou voortzetten. De club heeft door de verkoop van Sierhuis en Samir Memisevic wel wat vet op de botten.

Maar net als andere clubs weet FC Groningen nog niet hoever zij in begroting - en dus spelersbudget - terug moet. Het is aannemelijk dat de inkomsten uit reclame en sponsoring teruglopen, terwijl veel supporters waarschijnlijk zullen wachten met het aanschaffen van seizoenkaarten.

Aan de andere kant zullen veel spelers aan de onderhandelingstafel voor zekerheid kiezen in het besef dat alle clubs ver terug moeten in begroting. Spelerssalarissen zullen eerder fors dalen dan licht stijgen. En de selecties zullen eerder krimpen dan uitdijen. Eén ding is zeker: beleidsbepalers staan voor erg lastige keuzes.