Voorjaar in het Stadspark | Herinnerings in beeld

GRONINGEN De geschiedenis van Groningen in beeld gebracht door de Groninger Archieven en het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Deze week: Voorjaar in het Stadspark.

,,Trekt dat beton niet koud op mien wicht?” ,,Nee hoor, mevrouw, het zit hier heerlijk en de trap geeft juist warmte af.”

,,Oh, nou ja, Hollander staat ook al weer vooraan met zien kraam. En wij hebben net een hele tijd met z’n tweetjes op een bankje gezeten. Was nog een heel gezoek naar een plekje in de zon. Al die bomen! Maar ja, tis hier wel een park natuurlijk. Ben je aan het tekenen of zo?”

,,Haha, nee, gewoon wat dingetjes noteren voor mijn opleiding.” ,,Met dit mooie weer nog aan de studie? Tou moar. Wij zijn aardig aan de tippel, maar we doen rustig aan hoor. Zo weer over de stille loane terug naar ons NEBO. Prima huis hoor! Nou, geniet er nog maar eem van juffrouw!” ,,Bedankt dames, dáag!”

Trap met bloembak

Hollander IJs staat sinds mensenheugenis bij de ingang van het Stadspark. De NEBO-flat was een gereformeerd bejaardenhuis aan de Paterswoldseweg, tegenover het Stadspark. Het huis is niet vernoemd naar de sprits (Nobo), maar naar de berg vanwaar Mozes het beloofde land zag liggen.

De trap met bloembak, die deel uitmaken van het halfronde vijverplein zijn, net als het paviljoen, een ontwerp van gemeentearchitect J.A. Mulock Houwer (jaren 10-20).

Meer foto’s van vroeger bekijken? Ga naar www.beeldbankgroningen.nl.

Michael Hermse