Donar neemt afscheid van succescoach Erik Braal

GRONINGEN De Nederlandse basketbal topclub Donar uit Groningen gaat het volgend seizoen met een nieuwe coach aan de slag.

Na vijf jaargangen neemt het bestuur afscheid van Erik Braal, die de club veel successen bracht. Op zijn palmares prijken drie landskampioenschappen, twee bekertriomfen en werd eenmaal de halve finale in de FIBA Europecup behaald. Een staat van dienst die respect afdwingt.

Normaliter zou dit de garantie moeten zijn voor een contractverlenging. Op de website van Donar wordt niet gesproken over de reden van vertrek. In het jargon heet dat: in goed overleg is besloten de samenwerking te beëindigen, gevolgd door een dankzegging. Zo ook hier. Die dank is gemeend en zeer verdiend, gelet op een filmpje dat bij het bericht is gevoegd, waarop de succesmomenten in beeld zijn vastgelegd.

Gestroomlijnd topbasketbal

Wie echter goed heeft opgelet tijdens de wedstrijden die zijn afgewerkt, heeft met eigen ogen kunnen zien dat de glans er af en toe af was. Het spel van Donar was in voorgaande jaren synoniem voor gestroomlijnd topbasketbal. Het woord Donarbasketbal werd een begrip in de Dutch Basketball League en belichaamde samenspel en spectaculaire acties. Dit jaar was dat soms ver te zoeken, ook al stond er een team met spelers van goed niveau op de speelvloer.

Toch verlangde de grote supportsschare nog wel eens terug naar klasbakken als (de jonge) Lance Jeter, Evan Bruinsma, Brandyn Curry en vooral Chase Fieler. Leiders die de groep vanaf de eerste speelminuut scherp konden zetten en de ploeg lieten swingen. Het Donar van dit jaar was te vaak een diesel. Wedstrijden werden met te weinig energie gestart, verliepen stroperig, iets dat niet altijd op tijd gecorrigeerd kon worden door de coach.

Vijf jaar coach Erik Braal aan het roer. Het heeft veel prijzen opgeleverd. Maar het is bij profsportclubs met grote regelmaat ook een checkpoint. Gaan we samen verder, of is een nieuw gezicht voor de groep wenselijk, wordt de vraag. Het antwoord is het laatste gebleken. De zoektocht naar een opvolger kan beginnen. Gezien de ambities van de club moet er worden uitgekeken naar eentje die in Europa zijn sporen wil verdienen en goede spelers weet aan te trekken. In Groningen ligt de lat hoog.

Jan Weeber