‘Cupkoorts’ geslaagd boek over de bekerfinale die wél aansprak

GRONINGEN Donderdag 25 mei 1989 is een bijzondere dag in de geschiedenis van FC Groningen. Voor het eerst staat de club in de finale van het KNVB-bekertoernooi.

Tegenstander in De Kuip is PSV, in 1988 nog winnaar van de Europa Cup voor landskampioenen.

De wedstrijd spreekt niet tot de verbeelding van beide supportersgroepen. Vooraf is al bekend dat beide clubs Europa ingaan. PSV als kampioen en FC Groningen zelfs als verliezend bekerfinalist. Slechts 9.483 toeschouwers wonen de wedstrijd bij tussen de club die voor de vierde achtereenvolgende keer landskampioen is geworden en de verrassende nummer zes van de eredivisie. FC Groningen, het jaar daarvoor elfde, is onder de in het profvoetbal debuterende trainer Hans Westerhof een van de revelaties van de eredivisie. Het favoriete PSV wint met 4-1. Van Cupkoorts is in 1989 geen sprake. Hooguit van lichte verhoging. Er reizen slechts 2.500 supporters mee.

Hoe anders is het 26 jaar later als FC Groningen op 3 mei 2015 in een bomvolle Kuip voor de tweede maal in de bekerfinale staat, met ditmaal PEC Zwolle als tegenstander. Nu is er wel sprake van Cupkoorts. Een kleine twintigduizend supporters maken de reis naar Rotterdam. FC Groningen pakt de beker en supporters praten er jaren later nog over. Een van hen, de dan al naar Rotterdam verhuisde Robert Visscher (1981), bundelde de mooiste verhalen en maakte er een zeer geslaagd boek van dat hij als passende titel Cupkoorts meegeeft. Het vlot geschreven werkje, voorzien van twintig foto’s, geeft vanuit verrassende invalshoeken een indringend en ontroerend beeld van hoe intens veel supporters het bekerseizoen hebben beleefd.