Bestuur Donar prijst sponsoren en fans

GRONINGEN Bestuurssecretaris van Donar Gert-Jan Swaving schiep, tijdens een uitzending van Donar TV op internet, een beeld van de actuele situatie rond de basketbalclub.

Door de coronacrisis zijn er grote onzekerheden ontstaan over het doorgaan van de basketbalcompetitie voor wat het nieuwe seizoen betreft. Hij schetste drie scenario’s. Het eerste was een start op het gebruikelijke moment in september, maar ook een aanvang pas in januari van 2021 sloot hij niet uit. In het ernstigste geval zou er een hele jaargang van de competitie overgeslagen moeten worden.

Steun

Wat wel zeker is, waar Swaving in zijn praatje ook ruim de tijd voor nam, betreft het voortbestaan van de club. Weliswaar met een lager spelersbudget, maar zo benadrukte hij, daar zal elke club mee te maken krijgen. Dat Donar niet in haar voortbestaan wordt bedreigd komt volgens de secretaris vooral door de niet-aflatende steun van de Basketball Business Club en de houders van seizoens- en Goldcardhouders. Zo kon hij verheugd vertellen dat fans niet om een restitutie hebben aangeklopt bij het bestuur, maar eerder hun steun uitspraken vergezeld met de toezegging dat aanschaf van toegangskaarten voor het nieuwe seizoen reeds zijn ingepland.

Dat tijden veranderen bleek ook uit de aankondiging van een speciale Donar-app. Daarin zal alle belangrijke informatie te lezen zijn over de te spelen wedstrijden, zoals de fans dat in programmaboekjes gewend zijn geweest. Dat dit nu digitaal gaat plaatsvinden, geeft nieuwe mogelijkheden aan bijvoorbeeld adverteerders, maar ook scheelt het een berg papier, die na elke wedstrijd op de tribunes wordt achtergelaten. Dat zal voorlopig beperkt blijven tot een enkel blaadje, met de opstelling van beide teams, dat nog wel wordt uitgedeeld.

Nieuwe coach

Ondertussen wachten de fans af wat er gebeuren gaat. Wat voor type spel zal de nieuwe Kroatische coach Ivan Rudez voorstaan? Wie wordt de nieuwe assistent-coach? En welke spelers gaan en komen er? Vanuit Karlsruhe gaf Rudez aan dat er al flink gebouwd wordt aan een nieuw team en dat nieuws daarover de komende weken zal volgen. Belangrijker in deze coronatijd is echter dat het bestuur van Donar wacht op de maatregelen die premier Rutte voor de wat langere termijn zal aankondigen. Dientengevolge moeten de fans nog even geduld hebben. Op 14 mei aanstaande zal de Groningse basketbaltopclub meer duidelijkheid kunnen geven over de seizoenkaarten.

Jan Weeber