Zit je thuis zonder werk? Zo werk je aan je toekomst

Aangeboden door: Hellotest

Thuis zitten zonder werk is heel vervelend. En helaas overkomt het steeds meer mensen in tijden van de coronacrisis. Veel mensen die thuis zitten, voelen zich nutteloos en hebben het gevoel dat hun wereld tijdelijk stilstaat. Toch hoeft dit helemaal niet het geval te zijn!

Want ook vanuit huis kun je werken aan je toekomst. Naast dat je natuurlijk blijft solliciteren, zijn er tal manieren om aan jezelf en de toekomst te werken. Ben je benieuwd hoe? Lees dan snel onze 5 tips!

1. Een positieve mindset

Allereerst is het belangrijk om je mindset in de gaten te houden als je zonder werk thuis komt te zitten. Natuurlijk is werk een groot onderdeel van je leven, maar je werk bepaalt zeker niet wie je bent. Probeer negatieve gedachten dus zoveel mogelijk te vermijden; ze hebben geen enkele zin en zijn helemaal niet nodig.

2. Geen werk? Vrijwilligerswerk!

Dat je geen baan hebt, betekent niet dat je niet kunt werken. Er zijn genoeg plekken waar jij je in kunt zetten voor anderen en waar je iets kunt bijdragen aan de maatschappij. Dit kan in je eigen vakgebied zijn, maar je kunt ook eens totaal iets anders doen. Helemaal in onzekere tijden, zoals nu tijdens de coronacrisis, kun jij je nuttig maken en anderen helpen. Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk via een organisatie, maar ook aan boodschappen doen voor ouderen in de buurt, op kinderen passen of andere klussen doen voor mensen die het in deze tijd hard nodig hebben. Zo blijf je in contact en voel je jezelf alles behalve nutteloos! Let er natuurlijk wel op dat je je aan de maatregelen van de overheid houdt.

3. Bereid je voor op een toekomstige baan

Naast dat je natuurlijk kunt solliciteren om kans te maken op een baan, zijn er nog andere manieren om je voor te bereiden op je verdere carrière. Studeer bijvoorbeeld extra en leer meer over je vakgebied; dit komt in de toekomst altijd van pas. Je kunt ook kijken welke vaardigheden er nodig zijn voor jouw droombaan en je hier verder in ontwikkelen. Kijk bijvoorbeeld eens of bedrijven in jouw vakgebied online assessments afnemen bij een sollicitatie en bereid je hierop voor. Wil je voor een assessment oefenen? Verdiep je dan eens in oefenpakketten voor grote assessmentbureaus als SHL.

4. Ontwikkel jezelf op andere vlakken

Naast dat je jezelf kunt ontwikkelen in je vakgebied, zijn er nog heel veel andere mogelijkheden. Jouw identiteit wordt immers niet bepaald door je baan; je bent veel meer dan dat. Dus probeer iets nieuws te leren, ontdek een nieuwe hobby, lees boeken, kijk documentaires, luister podcasts, ga mediteren of zoek een nieuwe sport. Je zult zien dat ook dit soort dingen de verdieping bieden die je zoekt.

5. Blijf in beweging

Als laatste is het belangrijk om niet stil te blijven zitten. Ga daarom regelmatig naar buiten, maak een wandeling in de natuur, ga een stuk fietsen of sport regelmatig. Er zijn heel veel verschillende manieren om genoeg te bewegen, dus staar je niet blind op bijvoorbeeld hardlopen als je daar niet van houdt. Je zult zien dat bewegen je positieve energie geeft en je bovendien de mogelijkheid geeft om je hoofd te legen. Ook hier geldt natuurlijk weer: houd je aan de maatregelen van de overheid als je naar buiten gaat.

We hopen dat bovenstaande tips je helpen om deze ingewikkelde periode door te komen en wensen je veel succes in de toekomst!