Donar bouwt aan selectie

GRONINGEN Nu de basketbalcompetitie voortijds is beëindigd vanwege de coronacrisis, zijn de ogen van de bestuursleden van eredivisionist Donar op de volgende jaargang gericht.

Wanneer die start is nog ongewis, maar uitgaand van een positief scenario worden de eerste bouwstenen aangeleverd voor een nieuw team.

Dat houdt niet in dat alles en iedereen verdwijnt. Zo lopen de contracten van de Nederlanders Shane Hammink, Thomas Koenis en Leon Williams door. Maar twee andere landgenoten moeten uitzien naar een volgende club. Het bestuur wil nieuwe wegen inslaan en hebben daarom de coaches Erik Braal en Meindert Van Veen bedankt voor hun rijkelijk bewezen diensten.

Rudez

Een nieuwe hoofdcoach is gevonden in de Kroaat Ivan Rudez. Dat belooft vuurwerk langs de lijn, als hij net zo passievol coacht als Ivica Skelin, zijn landgenoot die bij Donar vier prijzen won. Daar krijgt Rudez de tijd voor, daar zijn contract drie seizoenen beslaat. In het buitenland wist hij net als Skelin vier prijzen met zijn teams in de wacht te slepen.

Stalman

Vervolgens werd de zoektocht naar een assistent-coach ingezet. Die plek wordt ingevuld door Jan Stalman, die van Feyenoord Basketball overkomt. Daar is hij enige tijd assistent- en hoofdcoach geweest. Afkomstig uit Stadskanaal is hij geen onbekende, daar hij eerder al jeugdteams van Donar heeft begeleid. Op zijn palmares staat bovendien dat hij als jeugdcoach naar Rode Ster Belgrado is getrokken. Hij zal bij Donar kracht- en conditietrainer zijn, alsmede videoanalist.

Lacy

Op de derde nieuwe bouwsteen staat de naam van Davonte Lacy. Deze Amerikaan is opgeleid aan Washington State University en speelt op de guard-positie. Hij wordt geprezen om zijn werkethiek en spelinzicht. Bovendien beschikt hij over een solide driepunts-schot, naast dat hij de basket aan durft te vallen. Dat kan coach Rudez beamen, daar die deze speler al eerder onder zijn hoede had, toen hij de leidsman was bij het Duitse Karlsruhe. Dat brengt het aantal spelers op vier. Reikhalzend kijken de fans uit naar de completering van het team.

Jan Weeber