FC Groningen en de bittere noodzaak tot diep snijden in eigen vlees

GRONINGEN FC Groningen heeft maandagavond bekend gemaakt vanwege de coronacrisis elf personeelsleden te ontslaan en van de medewerkers die mogen blijven een loonoffer te vragen.

Ook de spelers leveren in. Hoe meer een speler verdient des te hoger het percentage dat hij zal afstaan. De directie zelf levert ook in en ziet af van contractueel vastgelegde bonussen. Om de nood te lenigen vraagt FC Groningen bovendien Euroborg BV (lees: de gemeente Groningen) om voorlopig geen huur te hoeven betalen voor stadion en topsportzorgcentrum.

Campagne

De club hoopt via een speciale campagne aanhang en sponsors te bewegen de club extra te steunen. FC Groningen is een van de eerste clubs die handen en voeten geeft aan de bittere noodzaak tot bezuinigen. Andere clubs zullen ongetwijfeld volgen. Er wordt immers al sinds half maart niet meer gevoetbald en het is nog onduidelijk wanneer er weer voor publiek kan worden gespeeld.

Geldstromen

In Nederland zijn profclubs financieel sterk afhankelijk van drie belangrijke geldstromen: uit sponsoring & reclame, kaartverkoop en de verkoop van de tv-uitzendrechten. Twee van die drie dreigen voor onbepaalde tijd op te drogen. Veel sponsors zijn afkomstig uit het MKB en hebben het zelf moeilijk. Wedstrijdrecettes vervallen in hun geheel of vallen lager uit omdat veel (oudere) supporters straks uit vrees voor virusbesmetting het stadion gaan mijden. Voor FC Groningen is het extra zuur dat de club eerder dit jaar de horeca volledig in eigen hand heeft genomen. Met die investering dacht de club de omzet uit horeca-activiteiten fors te kunnen verhogen. FC Groningen heeft voor komend seizoen 19 profs onder contract. Daarbij zijn inbegrepen Tom van de Looi en Amir Absalem. Zij werden sinds januari verhuurd. Daarnaast is er nog een tiental jeugdprofs.