Donar en FC Groningen rekenen op fans

GRONINGEN Topsport leidt tot breedtesport en andersom. In het kader van een gezonde leefstijl is bewegen belangrijk, maar ook het mentale, het genieten van de spelers die zo goed zijn in hun sport, is van grote waarde.

De besturen van FC Groningen en Donar hopen dat er volgend seizoen weer volop van topsport genoten kan worden.

FC Groningen

Het zijn spannende tijden voor de Groningse sportclubs, nu de coronacrisis zand in de raderen strooit. Zo was al bekend dat de voetballers van FC Groningen financieel in zwaar weer terecht zijn gekomen, zelfs zodanig dat het bestuur van de bekerwinnaars van 2015 bij de gemeente Groningen heeft aangeklopt voor steun. Immers, de Euroborg met de moeilijke sponsornaam, staat week na week leeg, terwijl de kosten doorlopen. Het heeft ertoe geleid dat een deel van het kantoorpersoneel ontslagen moest worden. Wat men hoopt is dat de fans laten zien hart voor de club te hebben en massaal overgaan tot aanschaf van seizoenkaarten, zodat de tekorten niet verder oplopen.

Vaste plek

Wie op tijd een seizoenkaart aanschaft reserveert daarmee een vaste zitplaats. Daarbij wordt er een jongeren- en ouderenkorting toegepast. Ook kunnen bezitters van deze kaart tegen korting merchandise aanschaffen in de fanshop en op de website van FC Groningen. Bijzonder is dat een kaartbezitter, bij verhindering, de seizoenkaart per wedstrijd, via de website van de club, aan anderen kan aanbieden, zodat een deel van het aanschafbedrag terugverdiend kan worden.

Vijf jaar

Echte fans, die met een groen-wit hart, kunnen zelfs een vijf-jaren-kaart aanschaffen. Daarmee wordt minstens zesentachtig euro terugverdiend op de aanschaf van vijf losse seizoenkaarten. Vijf jaar lang geen gedoe met verlenging regelen, maar wel toegang hebben tot speciale bijeenkomsten met FC Groningen coryfeeën en rondleidingen, bijvoorbeeld in het TopsportZorgCentrum. Ook worden er wedstrijdshirts verloot. Dat deze kaart in termijnen betaald kan worden spreekt voor zich.

Donar

Bij de tweede sport van de stad, basketbal, hoopt men op dezelfde trouw van de supporters, zoals die in de afgelopen seizoenen zich heeft getoond. Donar heeft sinds jaar en dag veruit de meeste toeschouwers, voor een zaalsport, op de tribunes zitten van heel Nederland. Maar het bestuur weet maar al te goed dat in de sport geldt dat successen die in het verleden zijn behaald geen garanties voor de toekomst bieden. De financieel gezonde club laat dan ook weten dat de kwaliteit van het team dat op de speelvloer komt te staan afhankelijk is van de gelden die binnenkomen. Van de kopers van seizoenkaarten derhalve. Het is daarom dat het bestuur verschillende maatregelen heeft getroffen.

Verschillende kaartsoorten en cadeautjes

Er zijn verschillende kaarten te koop. De duurste is de Goldcard, een soort seizoenkaart voor fans die hun club financieel extra willen ondersteunen. Deze kaart biedt dan ook alle denkbare voordelen, zoals toegang tot alle competities en wedstrijden. Daarnaast is er een normale seizoenkaart, en eentje met daarbij gevoegd de Europese wedstrijden en een kaart voor alleen de Europacup. Dit alles met een vaste, gereserveerde zitplaats in MartiniPlaza. Er kunnen voordelige familiekaarten worden aangeschaft en zijn de prijzen voor jeugd laag gehouden. Er kan voor gekozen worden in vier termijnen te betalen en er bestaat een vroegboekkorting. Kopers van Goldcards en seizoenkaarten genieten enkele voordeeltjes. Zo mogen zij bij twee wedstrijden een introducé meenemen, ontvangen ze een collectors item en een aanzienlijke waardebon die in de fanshop, de Donarshop, ingeruild kan worden bij de aanschaf van merchandise.

Voor de besturen van beide clubs breekt een spannende periode aan. De voorbereidingen voor een nieuw seizoen zijn in volle gang. Het is nu, naast de inbreng van trouwe sponsoren, mede aan de fans of dat succesvol kan zijn. Niet eerder was dat zo duidelijk als nu in de corona-tijd.

Jan Weeber