Bij Donar is het glas halfvol, met terecht optimisme

GRONINGEN In coronatijd een topclub als Donar leiden vraagt om visie en daadkracht.

In tegenstelling tot andere sporten, zoals voetbal, besloten de basketbalclubs in Nederland tot een directe afgelasting van de competitie, toen corona in het nieuws kwam. Dat gaf duidelijkheid en tijd om de nieuw ontstane situatie te beoordelen en daarop in te spelen. Het zakenkabinet van Donar ging meteen aan de slag, zette een stip op de horizon en ging niet uit van problemen, maar van mogelijkheden.

Transparantie

Uitgaand van een halfvol glas werd een aantrekkelijke situatie geschapen voor sponsoren en fans. Hen werd een eerste blik op de toekomst gegund door de aanstelling van een nieuwe coach, zijn assistent en twee Amerikaanse spelers van goed kaliber. Daarnaast werden alle betrokkenen ingelicht over de inschrijving voor de Champions League en de scenario’s die er mogelijk zijn met betrekking tot de landelijke competitie.

Terecht optimisme

In die openlijk uitgelegde situatie werden de seizoenkaarten aangeboden in verschillende varianten, daarbij hopend dat sponsoren en fans ook van het positieve uit zouden gaan en hun trouw zouden betonen aan de club. Op het moment van schrijven kan worden gesteld dat het optimisme terecht is gebleken. Zo meldde de club dat er, na slechts enkele weken, reeds achthonderd seizoenkaarten over de toonbank zijn gegaan en dat veruit de meeste sponsoren zijn gebleven.

Kwaliteit op het veld

Nadrukkelijk is door het bestuur van de club aangegeven dat er een direct verband is tussen het aantal verkochte seizoenkaarten, waaronder de populaire Goldcard, en de kwaliteit van het te vormen team. Hoe meer kaarten er worden verkocht, des te meer mogelijkheden zijn er tot het aantrekken van goede spelers. Voor hen die mogelijk nog afwachtend zijn is er de toezegging dat er restitutie naar rato plaatsvindt, mocht de competitie door corona toch korter worden dan normaal. Daarbij zal er in MartiniPlaza in elk geval plaats zijn voor kopers van seizoenkaarten en de BBC-leden van de club.

Met de speciale Donar-mondkapjes op moet Plaza weer swingen als vanouds.

Jan Weeber