Niko Beets, gemeentelijk woordvoerder en speechwriter, gaat met pensioen en krijgt Koninklijke onderscheiding

GRONINGEN Een bijzonder decoratiemoment in het stadhuis aan de Radesingel: burgemeester Koen Schuiling reikte vrijdag een Koninklijke onderscheiding uit aan een medewerker van de gemeente Groningen die de afgelopen jaren vele van deze uitreikingen voorbereidde: Niko Beets.

Beets ontving de onderscheiding bij zijn pensionering. Hij neemt afscheid van de gemeente Groningen waar hij sinds 1984 in dienst was. In eerste instantie als maatschappelijk werker en daarna als adviseur, woordvoerder en speechwriter voor achtereenvolgens zeven wethouders en vijf burgemeesters. Beets werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Honderden speeches

In zijn functie ondersteunde Beets een flink aantal gemeentebestuurders, waaronder de burgemeesters Wallage, Rehwinkel, Vreeman, den Oudsten en Schuiling. Voor hen was hij een steunpilaar in het verzorgen van de contacten met de lokale, regionale en landelijke media en vooral ook in de voorbereiding van publieke optredens van de bestuurders. Daarvoor schreef hij vele honderden speeches. Deze verhalen kenmerken zich door de grote mate van historisch besef, her en der een literaire quote en met veel oog voor de persoonlijke belangen voor de inwoners, instellingen en ondernemers in de gemeente Groningen.

Stadhuis

Afgelopen jaar was Beets betrokken bij de voorbereiding voor de herdenking en viering van 75 jaar vrijheid na de Tweede Wereldoorlog. Een onderwerp dat hem nauw aan het hart ligt en waar hij zich op verschillende manieren en momenten voor inspande om de herinnering hieraan levend te houden. Daarnaast was hij betrokken bij de boekenserie ‘Groningen van alle tijden’ over de historie van de gemeente. In het stadhuis aan de Grote Markt, wat vaak zijn tweede thuis was, stond hij er om bekend om het geluid van buiten te laten horen en ook daar spande hij zich in voor de individuele belangen en initiatieven van menig inwoner van de gemeente.