Particulier pruimt proeftuin Paddepoel niet

GRONINGEN Het aardgasvrij maken van woonwijken flopt. Dat blijkt uit onderzoek van de algemene rekenkamer. In Paddepoel willen veel eigenaren van woningen niet van het gas af.

De algemene rekenkamer (die checkt of overheidsmiljoenen goed worden besteed) maakt gehakt van het proeftuinenproject waarbij in 27 gemeenten 2000 woningen van het aardgas moeten. Alleen in Purmerend is een plukje huizen aardgasvrij gemaakt. Verder 0.0. Een van die proeftuinprojecten loopt in Paddepoel. We staken ons licht op in de Jupiterstraat.

‘We weten het allemaal, de gaskraan moet dicht’. Dat is de eerste zin op de website van 050 Buurtwarmte, een samenwerking tussen Grunneger Power (een coöperatie en belangenclub die zich sterk maakt voor alternatieve energie) en Paddepoel Energiek. Die laatste is een bewonersinitiatief waarin zich vijf bewoners hebben verenigd die zich sterk maken voor het aardgasvrij maken van Paddepoel.

De site van 050 Buurtwarmte telt inmiddels 133 steunbetuigingen, maar een rondgang door de Jupiterstraat maakt duidelijk dat vrijwel niemand het eens is met de stelling van Paddepoel Energiek dat ‘we’ het allemaal weten en dat de gaskraan dichtmoet. Neem Truusje Pijl: ze ergert zich groen en geel aan het warmtenetinitiatief. ,,Hou toch op! Ik heb de boel al geïsoleerd, dubbele beglazing, overal thermopeen. Hier trappen we niet in, je valt van het een in het ander.”

Ze is niet de enige met en enorme dosis scepsis. Het gros van de bewoners van koopwoningen in de Jupiterstraat heeft he-le-maal niets met de plannen om de paar blokken ten zuiden van de Planetenlaan van het gas af te halen. ,,Ik had zo’n juffrouw van die club aan de deur”, herinnert Gerard de Boer zich. Er ontspon zich een kleine discussie. ,,Eerst proberen ze je bang te maken met aardbevingen en dan met Russisch gas waar we niet afhankelijk mogen zijn.” De Boer mag dan wel in de 80 zijn, achterlijk is hij niet. ,,Gas is een van de goedkoopste en schoonste energiebronnen die er is!”

En dan nog wat: ,,Ik wil niet maanden in de troep zitten.”

Geen onrealistische angst. In de Plutolaan leggen ze een warmteleiding aan. Dat duurt al maanden. In de tussentijd moeten wijkbewoners omrijden en sluipverkeer door hun straten tolereren. De machinist van de graafmachine kan het niet helpen. ,,Ik weet alleen dat ze de vorige aannemer er uit hebben geschopt en dat wij het nu moeten doen.”

Als het allemaal in dit tempo gaat zijn we in 2040 misschien een keer aan de beurt, klinkt het in de wijk. Het is niet zo dat ze in de Jupiterstraat massaal geen boodschap hebben aan het milieu en het klimaat. Op nogal wat daken blinken zonnepanelen. En niet iedereen is tegen aansluiting op een warmtenet. ,,Zeker niet, de zon is gratis”, zegt Liisa Heiman. Zij kan het weten. ,,Ik was energie-adviseur. Nu niet meer. Een hondenbaan! Waarom? Iedereen wil het, maar het mag niks kosten.”

Wytse van der Gaast is betrokken bij 050 Buurtwarmte vanuit Paddepoel Energiek. Hij legt uit dat verwarming middels aardwarmte via een te bouwen warmtecentrale aan het Reitdiep niet duurder hoeft te zijn dan aardgas. En met de overlast tijdens de aanleg valt het erg mee. ,,Je kunt vanaf de kopse kant van ieder blok een leiding onder de kruipruimtes aanleggen. Van daaraf sluit je de bestaande leidingen in de woning aan.”

Een coöperatie bestaande uit buurtbewoners zou eigenaar worden van het project. Op die manier zijn bewoners onafhankelijk van de ‘grote energieleveranciers en projectontwikkelaars’, valt te lezen op de site van energiecoöperatie Grunneger Power.

Annemarie Hofman, projectontwikkelaar bij Grunneger Power, benadrukt dat niemand verplicht is om het huis via het warmtenet te laten verwarmen. ,,Ook als je er tegen bent, is het goed om je bij de coöperatie aan te sluiten. Niks doen betekent minder invloed. Je hebt de keuze om wel of niet mee te doen aan de energietransitie." Volgens haar betekent niksdoen dat je afhankelijk wordt van 'investeerders uit Rusland' en 'Russisch gas'. 

In de Jupiterstraat ziet Caspar Wechgelaer het met kromme tenen aan. ,,Een coöporatie. Dat is mooi als je een groep gelijkgestemden hebt. Een boerencoöporatie die machines deelt of een zuivelcoöporatie. Maar een energiecoöporatie? Dat levert alleen maar heel veel gelazer op. Je hebt nu een stel fanatiekelingen die dit er in Paddepoel door willen drukken, maar die zijn over een jaar of wat weg. En dan? Hier moet je niet mee willen experimenteren. Wij doen niet mee.”

Door Bram Hulzebos