Eindelijk weer proosten bij Brouwerij Martinus

GRONINGEN Brouwerij Martinus in hartje Stad installeerde vrijdag twee nieuwe lagertanks om de steeds stijgende vraag naar Gronings speciaalbier bij te kunnen houden.

Martijn Swierstra (30) brouwmeester en vennoot van Brouwerij Martinus, zegt dat de levering van de twee tanks was vertraagd door de coronabeperkingen. ,,De twee lagertanks hadden wij al voor de coronacrisis besteld. Want wij maken tegenwoordig ook pils namelijk. Ongefilterd, ongepasturiseerd, lokaal gebrouwen superpils. Dit bier heeft een wat langere lagertijd nodig, en moet iets langer rijpen. De afmetingen van de tanks zijn wat korter en breder dan de andere zes tanks van 2000 liter die we al hadden.”

Lokaal bier

Omdat speciaalbier maar een klein gedeelte van de totale bier markt beslaat, merkte Swierstra dat er behoefte is aan lokaal bier, wat niet direct te heftig is. ,,We zien dat er bij lokale horecaondernemers vraag is naar exclusiviteit en lokaliteit. Duitsland en België hebben traditionele bierculturen, in Nederland was dat weggestroomd bij de opkomst van de grote brouwerijen. Wij hebben ons laten inspireren door onze buurlanden, en willen een breed spectrum bieren neerzetten, nu een pils. Op deze manier willen wij de biercultuur in Groningen een boost geven.”

Prima werkbaar

Op 1 juni kan in de horeca eindelijk weer geproost worden. Op terrassen is het (toch) toegestaan voor twee mensen, of een huishouden met meer personen, om binnen 1,5 meter van elkaar te zitten. Dat blijkt uit het protocol voor horeca dat Koninklijke Horeca Nederland onlangs publiceerde. Martinus is er klaar voor. Voor de crisis had het al een reserveringssysteem voor rondleidingen. Dat systeem is uitgebreid voor het reserveren van borrels en eten. ,,Wij kunnen niet heel veel mensen kwijt in ons pand en op het dakterras, maar voor ons is deze eerste regeling prima werkbaar.“

,,Wat ik gedaan heb afgelopen periode? Ik heb tijd gehad voor mijn gezin en ons huis. Want de afgelopen vijf jaar, sinds de opstart van Martinus, heeft onze familie lopen knallen en knokken om dit bedrijf op te bouwen. Door deze opgelegde pas op de plaats hebben we van de nood een deugd gemaakt. En nu er weer tegenaan!”