Alsnog tbs met dwangverpleging voor hardleerse kinderlokker uit Assen

De 50-jarige man uit Assen die in 2016 voor het lokken en betasten van ruim veertig jonge kinderen tbs met voorwaarden (zonder gedwongen opname) kreeg opgelegd, moet van de rechter alsnog in een gesloten kliniek worden behandeld. De man was doorgegaan met het seksueel benaderen van kinderen, ondanks de enkelband die hij droeg.

Het Openbaar Ministerie verzocht de rechtbank twee weken geleden tot omzetting van de tbs-maatregel. ,,Dit is maatschappelijk onverantwoord”, zei de aanklager. 

De man woonde in Assen onder begeleiding toen hij in januari opnieuw werd opgepakt voor het seksueel lastigvallen van een jong kind. De gegevens in zijn enkelband verraadden nog eens vier incidenten in Groningen, Emmen en Zwolle. De slachtoffers waren tussen de vier en acht jaar.

44 aangiftes

De man werd tussen 2004 en 2014 al vijf keer veroordeeld, omdat hij in het openbaar zijn geslachtsdeel liet zien. In augustus 2015 werd hij in zijn woning in Veendam opnieuw opgepakt voor kinderlokken. De man trok in de buurt van speeltuintjes in onder meer Emmen, Drachten, Leeuwarden en Hoogeveen kinderen de bosjes in en bevredigde zichzelf. 44 ouders deden toen aangifte tegen de man.

Hij kreeg hiervoor twee jaar cel en tbs met voorwaarden opgelegd. Dit bleek niet toereikend, nu de man opnieuw de fout is ingegaan, zei de rechter. Uit veiligheidsoverwegingen is hem dwangverpleging opgelegd.