Geen zin in mondkapje? Pak de fiets (of scooter)

GRONINGEN Sinds corona overheerst springen de mensen nog meer dan anders op de fiets. Als op 1 juni de mondkapjes verplicht worden in het OV gebeurt dit wellicht nog vaker. Niet elke reiziger zit uiteraard te wachten op het dragen van een dergelijk gezichtsmasker en gaat op zoek naar een passend alternatief.

De e-bike als escape voor het reizen met het OV is populair. Thijs Obelink van Rijwielbedrijf Vincent van Ellen B.V. aan de Oude Ebbingestraat ziet momenteel nog geen toename van e-bikes maar verwacht dit wel. „In het noorden duurt het altijd iets langer dan in de rest van het land maar het begint wel te komen”, meent hij. „ Zeker nu er sprake is van subsidie zal de verkoop wel aantrekken”. Aan klandizie en werk heeft Obelink overigens geen gebrek. Jong en oud weten zijn toko te vinden.

Concurrent Arno Tijmens van TrendEwheels aan het Schuitendiep ziet vooralsnog geen toename van de verkoop van e-bikes als gevolg van het mondkapjesbeleid. De e-bike wordt meer gekocht als besteding van het vakantiegeld of omdat klanten een vrijetijdsbesteding zoeken. En van de forenzen hoeft Tijmens het niet te hebben. „ Die werken veelal thuis.”

Wel is hij enthousiast over een flitsende ontwikkeling. Sinds 8 mei is er in Groningen namelijk een nieuwe manier van mobiliteit. De deelscooters van Go Sharing. Een duurzaam alternatief om de mensen in de stad van A naar B te brengen. De e-scooters zijn via een app te huren en staan verspreid in de stad. „Op het moment zijn dat er 75 maar we willen toe naar een paar honderd. Echt een mooi alternatief om de mensen uit de bus te houden”, zegt Arno.

Door Ineke Doornbos