De Wijk De Wereld bezoekt Beijum, op wielen

GRONINGEN Corona zit theaterproject De Wijk De Wereld niet in de weg. Oké, de theaters moesten dicht. Maar kunnen wijkbewoners niet naar het theater? Dan komt het theater toch naar de wijk?!

De Kijkdoos toert door Beijum. En in augustus gaan Beijumers toch nog naar de Stadsschouwburg.

Vandaag staat De Kijkdoos, een minitheater op wielen op het pleintje bij winkelcentrum West in Beijum. De deur klapt net dicht. Dichter Kasper Peters begint aan zijn voorstelling voor twee kinderen met hun moeder.

De Wijk de Wereld heeft al drie jaar de gewoonte om samen met wijkbewoners de Stadsschouwburg over te nemen voor een flink stuk wijktheater. In voorgaande edities lieten Selwerd/Paddepoel en Korrewegwijk/De Hoogte zich op het toneel zien. De beurt is nu aan Beijum.

Normaal neemt De Wijk De Wereld wijkbewoners mee naar voorstellingen in de Stadsschouwburg en De Oosterpoort, maar corona gooide roet in het eten. De theaters moesten dicht. Dan moet het theater maar naar Beijum toe, bedacht Jantien Kurpershoek (29) van De Wijk De Wereld. ,,Artiesten missen hun publiek, het publiek mist theater- en dansvoorstellingen. En we wilden toch de wijkbewoners ontmoeten.” Dat theater werd De Kijkdoos, het minitheater op wielen werd in vier weken tijd afgetimmerd. Hier zijn voorstellingen van één artiest voor een eenmanspubliek, maar maximaal drie personen uit één gezin zijn ook welkom.

Uiteraard heeft De Wijk De Wereld coronamaatregelen getroffen. In De Kijkdoos hangt een wand van plexiglas - ,,dat was even zoeken, want plexiglas is moeilijk te krijgen” -, ook wordt de wagen tussen de voorstellingen keurig gedweild. Het programma - koffieconcerten, Kinderprogramma en Cultureel Noord- bestaat uit negen voorstellingen van 10 minuten, een kaartje kost 2,50 euro.

Het verhaal van de wijk

Jantien Kurpershoek en Karin Noeken zijn de bedenkers en initiatiefnemers van De Wijk de Wereld. Kurpershoek is dramaturg, Noeken is artistiek leider. ,,Moeilijke beroepen he? De verhalen van wijkbewoners vertalen naar theater, zo kun je ons werk het beste omschrijven. Dat doen we samen met vijf andere theatermakers”, zegt Kurpershoek.

De Wijk De Wereld brengt buurtbewoners, theatermakers, choreografen en muzikanten samen via kunst en cultuur. Het doel is om verhalen over de wijk te delen en om elkaar te ontmoeten. Wijkbewoners hebben overigens geen theaterervaring nodig. Om hen enthousiast te maken en vooral om ze mee te laten doen begint elk project met een aftrap aan begin van het jaar. Voor de editie in Beijum was dat in januari in buurtcentrum Trefpunt.

Mee bewegen

Voor Beijum lag een gobaal plan klaar om wijkbewoners mee te laten doen. Met de nadruk op ‘lag’. Op het moment dat Rutte begin april aankondigde dat bijeenkomsten pas vanaf juni weer werden toegestaan, was het duidelijk dat van theater maken voorlopig niets zou komen. De theatermakers schrapten de repetities en verschoven de afsluitende voorstellingen, gepland voor juni in de Stadsschouwburg, naar eind augustus. De try-out wordt op 28 augustus gespeeld, de andere data zijn 29 (première en voorstelling) en 30 augustus.

,,Vooraf staat het programma nooit vast, we bewegen mee met de buurt. Het leven in de wijk en de verhalen van de wijkbewoners bepalen het programma. En ach de coronamaatregelen, die kun je zien als een beperking maar het levert ook wat op. De Kijkdoos bijvoorbeeld”, zegt Kurpershoek.

Thema’s

De Wijk De Wereld heeft als thema’s voor het programma in Beijum ‘Moederschap en vrouw zijn in Beijum’, ‘Vaders en Zonen’ en ‘Jongeren’ en ‘Dansen in de wijk’. Kurpershoek: ,,Leuk om even te melden: op de derde woensdag en dat is 24 juni, staat talent uit Beijum centraal. Bijvoorbeeld de Voice Kids, dat zijn de leerlingen van Sandy Goeree, worden dan in de spotlights gezet.”

Wijkbewoner Willy Koolstra schreef ondertussen het beste gedicht van Beijum voor gedichtenwedstrijd ‘Beijum Blijft Binnen’. Zij geeft straks in augustus een voordracht in de Stadschouwburg. In mei werd een wijklied gecomponeerd met tekst van Stadsdichter Renée Luth, en muziek van zangeres Izaline Calister en muzikant Remko Wind. Kurpershoek: ,,Het wijklied wilden we ondanks corona wel uitbrengen om in contact te blijven met de wijkbewoners.” Zodoende is de clip, op afstand gemaakt door Beijumers, op YouTube te zien. Ook het lied is straks te horen in de Stadsschouwburg.

Eindvoorstellingen

,,Toch zien de eindvoorstellingen in de Stadsschouwburg er anders uit dan in voorgaande jaren. Er mag minder publiek naar binnen, dus verkopen we minder kaarten. Normaal gebruiken we het hele gebouw voor voorstellingen, nu mogen we alleen in de grote zaal. Het is afwachten hoe dat gaat. Klinkt dat onzeker? Ik word er niet anders van hoor. De Wijk De Wereld is altijd een prettige intieme chaos. Dat is het nu ook weer.”

Dan zwaait de deur van De Kijkdoos open. ,,De kinderen zaten er wat stilletjes bij, maar reken maar dat er wat door die koppies gaat hoor”, zegt de moeder met haar twee kinderen aan de armen. Ze drentelen het trapje af naar buiten. Even later volgt dichter Peters, hij rust even uit voor de volgende voorstelling. Peters: ,,Je merkt het niet, maar je zoekt elkaar op. Het is intiem en raar tegelijkertijd. Voor je het weet zit je bijna met de neus tegen het scherm. Heel leuk!”

Ook op de woensdagen 17, 24 juni en 1 juli staat De Kijkdoos op diverse locaties in Beijum.