De ergste gezelligheid is er wel af in het Woldringcomplex

GRONINGEN De relatie tussen de huurders in het Woldringcomplex en de huisbaas is niet echt geweldig. Het nieuwe pand is nu bijna een jaar geleden opgeleverd, maar het aantal conflicten tussen huurders en verhuurder is aanzienlijk. Samengevat komt het eropneer dat de huurders zich afgeknepen voelen. De verhuurder stelt dat hij een commercieel bedrijf voert en dat producten een prijs hebben.

In het complex wonen rond de 600 jongeren, veelal studenten en starters. Een groep van 120 huurders heeft zich nu verenigd voor een gang naar de rechter. Ze zijn het er niet mee eens dat ze 181 euro aan verhuurkosten moeten maken. Met een dergelijke vergoeding wil de verhuurder kosten dekken die hij maakt als de woning van huurder wisselt. Veel te hoog, menen de huurders die onder aanvoering van huurster (en rechtenstudente) Rojhin Bazyan een zaak aanspannen.

Er speelt veel meer, vertelt Bazyan. ,,Maar onze advocaat heeft geadviseerd om ons eerst te beperken tot dit punt."

Veel jongeren bleken een scooter te hebben. Woldring creëerde vervolgens scooterparkeerplekken, waarvoor bovenop de huur een bedrag wordt verlangd. ,,We zijn een commercieel bedrijf”, zegt André van Dalsen. Er ontstond gedoe over de hoogte van dit bedrag, huurders dreigden met een gang naar de rechter. De verhuurder dreigde huurders een parkeerplek te ontzeggen als ze vasthielden aan een rechtszaak. Uiteindelijk werd de huur verlaagd.

Aan de Friesestraatweg geldt een parkeerverbod. Huurders kunnen een parkeerplek in het complex huren. Kosten: 75 euro per maand. Verderop is een parkeerplaats waar parkeren 50 euro per maand kost. ,,Ze proberen overal geld uit te trekken”, zegt een huurster. ,,Het zou me niet verbazen als we binnenkort voor de huur van de brievenbus moeten betalen.”

Dan is er nog de boete bij herhaaldelijk te laat betalen van de huur, vertelt Bazyan. ,,Als je te laat betaalt moet je een boete betalen. Natuurlijk moet je op tijd betalen, maar een boete opleggen dat is gewoon verboden.”

Van Dalsen ziet dat anders: ,,We hebben contractueel afgesproken dat er aan het eind van de maand genoeg geld op de rekening moet staan om de huur te kunnen betalen. Als dat niet zo is, krijgen de huurders eerst een waarschuwing en daarna brengen we inderdaag 25 euro in rekening. Dat zijn administratiekosten.”

Lang verhaal kort: ,,Er is een boel gezeik dat niet nodig is. Wij stappen naar de rechter over die verhuurkosten. We zullen wel zien wie gelijk krijgt," aldus Bazyan.

Door Bram Hulzebos