Met Stee in Stad en Het Groenhuis kan de Korrewegwijk vooruit

GRONINGEN Stee in Stad en Het Groenhuis in de Korrewegwijk zijn twee projecten van Hendrieke Ritsema van WerkPro. ,,Ik heb iets met de wijk en met mensen die tussen wal en schip belanden.”

Wijkhotel Stee in Stad bestaat deze maand tien jaar. Het Groenhuis startte in november 2019. Projectleider WerkPro Hendrieke Ritsema (28) zet in de Korrewegwijk projecten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op de kaart.

Ritsema heeft een Sociaal Pedagogische Hulpverlening diploma op zak en heeft veel werkervaring in de hulpverlening. Met die bagage werd ze drie jaar geleden aangenomen bij WerkPro. ,,Bij Stee in Stad begon het voor mij met een startership. Dat is een functie waarin je kunt groeien. De volle verantwoordelijkheid wilde ik niet meteen. Ik wilde zelf ook wat speelruimte, en dat kreeg ik met deze baan. Er werd iemand gevraagd voor de doorontwikkeling van het hotel. Het moest worden opgefrist. Mijn motto is ‘samen aan de slag, samen iets moois maken.’ Ritsema is nu projectleider van Stee in Stad en Het Groenhuis.

Meer uren

Voor Stee in Stad kreeg Ritsema meer uren dan haar voorganger en ze had tijd voor het opfrissen van, zoals zij het noemt, de werkprocessen. Ze zette de puntjes op de i, verhoogde de gastvrijheid van het wijkhotel en zorgde voor een heldere taakverdeling op de werkvloer.

Meer aandacht voor het hotel werkt: de boekingen namen toe, het waarderingscijfer steeg. ,,Exacte aantallen weet ik niet, maar afgelopen tien jaar kreeg het wijkhotel duizenden gasten over de vloer. Dat zijn Duitse toeristen, in september zien we internationale studenten die zoeken naar een studentenkamer, mensen die in de buurt op familiebezoek gaan. En zakenmensen. Gasten vinden ons op Booking.com of kennen ons van horen zeggen”, zegt Ritsema.

‘De maatschappij is hard’

Het wijkhotel heeft werk voor 18 tot 20 mensen - afgelopen tien jaar voor totaal 450 - met een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’. ,,Dat is een breed begrip inderdaad. Het gaat om mensen die re-integreren, een gat hebben in hun cv, alleenstaande moeders of mensen die terugkomen van een burn-out, mensen die psychisch kwetsbaar zijn. De maatschappij is hard. Hier werken mensen die even niet meekomen in de ratrace en hun vaardigheden weer in beeld brengen.”

Stee in Stad is gehuisvest in drie bovenwoningen - gehuurd van Lefier - met elk vier kamers, twaalf in totaal. Het is een low-budget hotel met gezamenlijk gebruik van faciliteiten als keuken en badkamer. Het hotel is tevens GLS-Pakketpost servicepunt voor wijkbewoners. ,,Daarnaast doen we de was voor zo’n 50 Stadjers met een huishoudelijke indicatie, en dat worden er snel meer. De overheid heeft vanuit de WMO deze huishoudelijke taak ondergebracht bij de gemeenten, die het weer uitbesteden aan zorgorganisaties. De was doen wordt langzaamaan best wel iets groots, maar voor onze medewerkers is het mooi om werkervaring op te doen.”

Gastvrijheid

Volgens Ritsema is het wijkhotel gewild juist vanwege het motto ‘samen aan de slag, samen iets moois maken’. Zo zorgden wijkbewoners samen met studenten van het Alfa-College voor de inrichting van de kamers en dat leverde kamers op als de Mediakamer, Klimt-kamer, Moulin Rouge, de Boerenkamer (met bedstee) of bijvoorbeeld de Vintagekamer. ,,Gasten krijgen de sleutel van de kamer ook niet zomaar in de hand gedrukt, nee, ze worden netjes naar hun kamer gebracht. Dat wordt gewaardeerd met een hoge score op ‘gastvrijheid’ bij Booking.com.”

Stee in Stad bestaat deze maand precies tien jaar, maar feest komt er niet. Corona heerst en treft ook het wijkhotel. Om ook in crisistijd door te kunnen gaan, zijn enkele hotelkamers omgebouwd tot familiekamer met eigen sanitair, en wordt een contactloos ontbijt geserveerd. Ook worden hygiënekits uitgedeeld met handschoentjes, desinfectiemiddel, doekjes en handverzorging.

Over tien jaar bestaat het wijkhotel nog steeds, dat weet Ritsema zeker. ,,Gasten komen er graag, mensen werken er graag. Uiteindelijk valt of staat het met de omstandigheden. De gemeente is ons goed gezind, de vergunning is voorlopig weer rond in elk geval. En dat feest, dat halen we straks met het 12,5 jarig bestaan gewoon in.”

Het Groenhuis

Stee in Stad kreeg voor Ritsema een vervolg in Het Groenhuis. Het wijkhotel stond goed op de rails en Ritsema had tijd over voor wat anders. ,,Ik woon elf jaar in de Korrewegwijk en wil de wijk vooruit helpen. En ik vroeg me af wat ik kon doen voor de wijkbewoners.” Via wijkorganisaties werd Ritsema voorgesteld aan Carina van de Witte van het WIJ-team. Samen bedachten ze een doe-plek waar wijkbewoners kunnen sleutelen en klussen. Dat werd Het Groenhuis en dat bestaat sinds september 2019. Net als Stee in Stad biedt Het Groenhuis werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

,,Bij Het Groenhuis gaat het om duurzaamheid. Er is een kringloopwinkel, reparatiecafé Fix’M heeft een plek, moestuinen worden verbouwd. Ook Jart Hoekstra de buurtconciërge heeft er zijn uitvalsbasis. Wijkbewoners kunnen er terecht voor advies om de tuin te vergroenen. Er is inmiddels een zwerfvuilteam actief. Kort samengevat: met Het Groenhuis wordt de wijk mooier.”

Stee in Stad en Het Groenhuis zijn twee verschillende projecten, maar volgens Ritsema ook weer niet. De wijk ziet zij als grote verbindende factor. En in de praktijk ziet Ritsema hoe ze elkaar aanvullen, bijvoorbeeld wanneer een hotelgast een lekke fietsband laat repareren bij Fix’M.

Ritsema: ,,Je doet niets alleen. Alleen door samenwerking bestaan beide projecten. Mijn hart ligt bij mensen die tussen wal en schip raken, die wil ik iets kunnen bieden. Dat lukt heel goed. Ik ben heel tevreden over de projecten maar blijf wel werken aan groei voor een mooier geheel.”