Drafbaan als concertlocatie: droom of ramp?

GRONINGEN Het Stadspark moet in de top 4 van landelijke openluchtconcertlocaties komen. Dat vindt de gemeente Groningen. In de buurt klinken wisselende reacties. Intussen vecht de drafsport voor z’n leven.

GroenLinks in Groningen jubelde vorige week in een persbericht: ‘Dit wordt het groenste evenemententerrein van Nederland’. Verbijsterend, vindt bewoonster van de Koeriersterweg Audrey Wijnberg. „Waar wij al maanden vrezen voor onze gezondheid moeten wij aanzien hoe bepaalde politieke partijen eerst de drafsport letterlijk kapot hebben gemaakt en nu beweren dat het tijd is om 65.000 mensen naar het Stadspark te brengen. Maar geen biertje in het Noorderplantsoen! De onlogica van dit plan is overdonderend.”

Een bewoner aan de Paterswoldseweg die anoniem wil blijven vindt het juist een goed besluit om de drafbaan om te toveren tot het Goffertpark van het noorden. „Beetje lullig voor de drafbaan maar ik ken eerlijk gezegd geen enkele buurtbewoner die zich drukt maakt over het verdwijnen van de paardensport uit het park”, meent hij. „De gemeente heeft het goed ingeschat dat er meer behoefte is aan grootschalige evenementen dan aan paardensport. Wat is er heerlijker om de voordeur uit te stappen om naar Rammstein en Eminem te luisteren?”

Voorwaarde lijkt hem wel dat de gemeente goed overlegt met de buurtbewoners en wijkorganisaties over het aantal evenementen, eindtijden, geluidsnormen en het parkeren van fietsen. „Met een beetje goede wil van alle kanten zijn volgens mij een paar megaconcerten in het Stadspark prima te doen.” Ook Marleen Smit die samen met vriend Bart aan het Hoornsediep woont, is optimistisch over de openluchtconcerten. „Ik vind het wel gezellig en er gebeurt iets in Groningen”, zegt ze.

Zowel Marleen als Audrey ondervinden weinig overlast van de muziek. „Het nadeel is dat sommige mensen zo slordig zijn om hun afval overal neer te gooien.” Dat is gewoon asociaal van de feestvierders, volgens Marleen.

„He thang ervan af waar de wind vandaan komt. Mensen die kotsen op je stoep, heggen intrappen, glazen breken voor je huis en alle rotzooi loslaten op de terugweg naar huis is de grootste ergernis”, klaagt Audrey. Zij hoopt dat de gemeente snel in overleg gaat met de buurtverenigingen anders wordt het volgens haar een nachtmerrie. „Festivals moeten er zijn om van te genieten”, is haar overtuiging.

Bewoner Alfred Scholtens van de Marwixstraat (Badstratenbuurt) heeft moeite met de invloed van de buurtverenigingen. „Mijn ‘pijn’ bij dit soort discussies ligt dat diverse buurtverenigingen een bepaalde stelling verkondigen en dat dit het algemene geluid wordt als een buurt die ergens tegen is. Er wordt ook namens mij nu gesteld dat we iets vinden terwijl ik daar part noch deel aan heb.”

Hij weet zeker dat de zwijgende meerderheid uit de buurt weinig moeite heeft met het lawaai. ,,De enige keer dat ik in 20 jaar wonen haast letterlijk het huis werd uitgeblazen was tijdens de nationale Sinterklaasintocht, een paar jaar geleden. Maar dat was volgens dezelfde buurtvereniging dan weer een prachtig evenement. Niet alles moet kunnen, maar Groningen is wel een stad waar een paar grote evenementen per jaar horen. Dat daar een maximum van 65.000 toeschouwers aan wordt gesteld betekent niet dat die er bij elk evenement ook zullen zijn.”

Intussen kan Kees de Bock van de Groningse drafsportclub zijn verbijstering amper de baas. De plannen van de gemeente betekenen het einde van de huurovereenkomst. De drafsport in Groningen verdwijnt gewoon. ,,Ten koste van een roemrijk verleden wordt er een ambitieuze droom doorheen geduwd en dreigt de met cultuur en historie doorspekte drafsport als oud vuil bij de weg te worden gezet.”

Audrey Wijnberg is intussen niet gerust op de plannenmakerij. Ze vindt in de gemeentelijke stukken niets terug over de leefkwaliteit van de omliggende wijken. ,,Zeer stuitend.”

Door Ineke Doornbos