Universitair Medisch Centrum Groningen start onderzoek bij vrouwen die 'minder leven voelen'. Wel of niet direct geboren laten worden?

Gynaecoloog Sanne Gordijn van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft 800.000 euro subsidie gekregen voor een onderzoek bij zwangere vrouwen die hun baby minder voelen bewegen. Doel is erachter te komen welke baby’s die minder bewegen beter direct geboren kunnen worden en bij welke baby’s het beter is af te wachten.

Het ‘minder leven voelen’ komt in een groot deel van de zwangerschappen voor. In 90 tot 95 procent van de gevallen komt dit doordat de baby anders is gaan liggen of doordat de moeder het erg druk heeft gehad.

Bij een klein deel echter werkt de moederkoek (placenta) niet helemaal goed. Dan gaan minder voedingsstoffen en zuurstof naar de baby, en kan een baby beter af zijn door de bevalling te vervroegen.

Wat precies het beste moment is, is niet zeker.

(Tekst leest door onder de video)

Wel of niet meteen geboren laten worden?

De onderzoekers willen nagaan of het beter is om een baby vanaf 37 weken zwangerschapsduur direct geboren te laten worden als de moeder minder leven voelt én sprake is van een afwijkende bloeddoorstroming - in het onderzoek wordt de bloeddoorstroming in het hoofd van de baby en in de navelstreng gemeten om te bepalen of de moederkoek goed werkt.

Hierbij wordt niet alleen naar de conditie van de baby direct na de geboorte gekeken, maar ook naar de gezondheid en de bevallingservaring van de moeder.

Ook gaan de onderzoekers na hoe de ontwikkeling van het kind is als het 2 jaar oud is.

Het onderzoek is gesubsidieerd door ZonMW.