Student en Stad: Bierverbod in Noorderplantsoen Groningen is van de baan

Het per 1 juli aangekondigde bierverbod in het Noorderplantsoen in Groningen is van de baan.

Dat stellen de raadsfractie van Student en Stad en het Groninger Studentenbond maandagavond nadat burgemeester Koen Schuiling een informeel gesprek met raadsleden over het alcoholverbod in het Noorderplantsoen heeft gehad.

De burgemeester stelt voor om twee gebieden alcoholvrij te verklaren en de rest van het park vanaf 23.00 uur ’s avonds tot stiltegebied te verklaren. ,,Het stiltegebied is een goede middenweg. We zijn blij dat de burgemeester dat met ons eens is. We hebben rekening met elkaar te houden in Stad en dit vergroot het draagvlak op meerdere fronten”, stelt Marten Duit, fractievoorzitter van Student en Stad.

Duit is trouwens bezorgd over de effecten van twee kleine gebieden waar geen alcohol genuttigd mag worden. ,,Dat veroorzaakt een waterbedeffect. Zo wordt het probleem niet aangepakt, maar verplaatst.” Burgemeester Schuiling wil de maatregelen de komende tijd monitoren. Vervolgens kan hij beslissende of aanvullende ingrepen nodig zijn.

Overlastveroorzakers in plantsoen

De gemeente Groningen besloot vorige week vanwege geconstateerde overlast in het park om het bestaande alcoholverbod te gaan handhaven. Wie een blikje bier of een fles wijn opentrekt, zou risico lopen op een boete van 95 euro. De aankondiging leidde tot protestacties in het park en een petitie. Bezoekers van het Noorderplantsoen reageerden vol onbegrip op de mededeling dat er bekeurd gaat worden.

Duit noemde de aangekondigde handhaving op het alcoholverbod onwerkbaar. “Veel mensen in Stad zijn klein behuisd, juist in een stad zijn andere plekken voor ontspanning nodig. Of mensen daar een biertje, wijntje, limonade of glas melk bij willen drinken moeten we aan hen laten. Juist in deze tijden van corona waar inwoners niet op vakantie kunnen is de achtertuin van Groningen van groot belang.” Bij zonnig weer is het Noorderplantsoen behoorlijk druk. Eerder tijdens de coronacrisis maande de politie bezoekers het Noorderplantsoen te verlaten omdat het er te druk was.

Raadsfracties kritisch over handhaving

Binnen de gemeenteraad tonen fracties zich volgens stadsblog Sikkom ook in toenemende mate kritisch over de aangekondigde handhaving op het alcoholverbod. Alleen de ChristenUnie staat er volledig achter. Andere partijen zien meer in een daadwerkelijke bestrijding van de vastgestelde overlast. Vorige week stond de partij Student en Stad nog zo ongeveer alleen in de kritiek op de maatregel. Volgens de raadsleden zou het slechts om een groep van ongeveer dertig mensen gaan.

Mocht de handhaving van tafel gaan, dan ziet burgemeester Schuiling in korte tijd een tweede maatregel ingetrokken worden. Nog maar enkele weken geleden werd een streep gehaald door het door velen fel bekritiseerde fietsverbod in de binnenstad.