Strepen in het Noorderplantsoen

GRONINGEN Kom aan het plantsoen en je komt aan de Stadjer. De mannen die donderdagochtend grote gele strepen op het kruispunt Leliesingel-Grote Kruisstraat aanbrachten, trokken veel argwanende blikken. Wat was hier aan de hand? Zomaar gele strepen op de straat, zelfs over een bankje heen... Hadden die strepen te maken met het gedoogde drankverbod in het Noorderplantsoen? Iets met corona?

Diverse voorbijgangers belden met de gemeente Groningen en in een mum van tijd had de strepentrekker een handhaver voor zijn neus. Wat zijn we hier aan het doen, luidde de vraag.

Verderop staan Albert Buring en Paul Mulder van Studio Fahrenheit 212. De beide Groninger ontwerpers zijn het brein achter het vierkant van gele strepen rond het kruispunt. De strepen vormen een kunstwerk in opdracht van het CBK. Personal Square heet het.

Maar wat ís het? ,,We hebben dit gemaakt naar aanleiding van de coronacrisis waarin we allemaal afstand houden”, legt Paul Mulder uit. ,,Wij vroegen ons af hoeveel persoonlijke ruimte je eigenlijk hebt in Nederland.”

Dus wat deden ze? Ze deelden het totale oppervlak van Nederland door het aantal inwoners. Dan kom je op een oppervlak per inwoner van 2404 vierkante meter. Precies de ruimte binnen de gele strepen in het Noordeplantsoen. Je gaat het zien als je het doorhebt. ,,Er komt nog een bordje te staan waarin dit allemaal wordt uitgelegd, hoor.”

Buring staat er zelf ook enigszins paf van hoeveel ruimte er per persoon is in Nederland. ,,Moet je je voorstellen dat we Nederland helemaal opnieuw zouden kunnen vormgeven. Dan zou iedere Nederlander deze ruimte hebben. Als je met een gezin van drie bent, dan heb je een half landgoed!”

Deze zomer zijn drie tijdelijke kunstwerken in het Noorderplantsoen te zien. Personal Square is daar een van.