De Florakade is fleuriger dan ooit | Bloemenvelden van Linda van Zomeren sieren de Oosterparkwijk

GRONINGEN De Florakade had een ruwe berm waar nooit iets gebeurde. Met de bloemenvelden van Linda van Zomeren heeft de Oosterparkwijk nu een plek met knallende kleuren.

Linda van Zomeren (32) staat bij één van haar bloemenvelden voor de nieuwe woningen aan de Florakade langs het Van Starkenborghkanaal: ,,Het veld was na de aanplant in maart een beetje te droog. Het duurde zo wat langer voordat de berm bloeide. Voor de bloemen zijn de regenbuitjes van vandaag heel goed, zeker ook na die hitte van vorige week.”

Van Zomeren, zij woont in de Paradijsvogelstraat en woonde daarvoor jaren aan de Florakade, deed mee aan de Stem van Groningen. Dat is een online participatieplatform van de gemeente Groningen waar bewoners ideeën en plannen kwijt kunnen om hun wijk te verbeteren.

Stem van Groningen

,,Ik vind het mooi als er steeds meer bloemen in de stad komen. Hier op de ruwe berm van de Florakade gebeurde eigenlijk nooit iets. Het werd niet gemaaid, er groeide niets bijzonders en er waren bomen gekapt. Het leek mij superleuk om juist hier iets in te zaaien. Mijn plan voor een bloemenveld zette ik online bij de Stem van Groningen.”

Om op te vallen tussen alle andere ideeën voor de wijk – die met posters werden gepromoot - en om stemmen te krijgen plaatste Van Zomeren op de site florakade.nl een oproep. De Stem van Groningen had voor de Oosterparkwijk een budget van 25.000 euro beschikbaar, en verdeelde dat bedrag procentueel over het aantal stemmen per ingebracht idee. Van Zomeren viel in de prijzen samen met bijvoorbeeld een zeilbootje in de Gorechtvijver, een AED met reanimatiecursus, vernieuwing van speeltuin Kooijkerplein en een Minibieb. Daarna ging het snel. Voor de bloemenvelden van Van Zomeren liet de gemeente ter voorbereiding de stukken grond ploegen en frezen.

Bioloog

Van Zomeren is eigenaar van Happy Seeds, dat is een webwinkel voor bloemzaden die ze in 2011 begon omdat het als bioloog niet eenvoudig was om geschikt werk te vinden ,,Als bioloog vind je het altijd leuk om met de natuur bezig te zijn, ook in je eigen wijk. De aanleg kostte wat. De gemeente betaalde de grondbewerking. De bloemzaden voor het veld doneerde ik zelf, want ik vond het niet zuiver om daar geld voor te vragen.”

Van Zomeren zaaide met vier vrienden de zaden in. Ze plaatste borden om vertrapping van het nieuwe groeisel te voorkomen. Een half uurtje werk. Het geplande zaaifeest met een hapje en drankje ging door corona niet door. Het zou aanvankelijk een bloemenveld worden op een lap grond van 2000 vierkante meter, maar ook dat liep anders. ,,De grond was lastig, boompjes stonden in de weg. We staan nu voor een stuk van 150 vierkante meter, verderop is nog een stukje van 100 vierkante meter”, wijst Van Zomeren over haar schouder.

Weidebloemenmix

In het coronavoorjaar groeiden de bloemen, ondanks weinig neerslag, toch vanzelf. Vanwege de coronamaatregelen stond het normale leven nagenoeg stil, maar Van Zomeren kreeg het wel druk met haar bedrijf. ,,Ik werk altijd thuis en stuur mijn producten gewoon op. Mensen stapten minder bij de bouwmarkt naar binnen om iets te kopen, maar shopten wel online.” Dat deden ze ook bij Van Zomeren: ,,Vooral de weidebloemenmix, die ook aan de Florakade is ingezaaid, loopt heel goed. De mix bestaat uit bloemsoorten die verspreid over de tijd bloeien. Dan zie je paarse bloemen, een paar dagen later zijn er weer andere kleuren. Nu laten klaprozen, slaapmutsjes en bijenvoer zich zien. Straks is het tijd voor de zonnebloemen. De bloei duurt tot aan de herfst.”

Budget

De bloemen gaan drie jaar mee, daarna is de bloei eraf. En dan? ,,Omdat het niet duidelijk was hoeveel mijn plan zou kosten, kreeg ik best wat budget. Daarvan is nog maar een vijfde deel besteed. Ik hoop dat we hier of een eindje verderop nog vijf keer mogen inzaaien.”

De bloemenvelden zijn een feestje voor wijkbewoners, voor langsvarende schippers is het ook leuk. ,,Ja, elke dag is anders. De ene bloem is klaar met de bloei, de andere begint. Wanneer je de velden gezien hebt, wil dat niet zeggen dat je niet weer langs hoeft te komen. Even langs de Florakade een ommetje maken, je ziet elke keer wat nieuws.”