Parkeereis nieuwbouw schiet doel voorbij

GRONINGEN De eis om bij een nieuwbouwproject een aantal parkeerplaatsen te realiseren schiet z’n doel voorbij. In de praktijk leidt deze eis (die is vastgelegd in een omgevingsvergunning) niet tot minder parkeeroverlast in de wijk.

Dat blijkt bij navraag naar de parkeerproblemen rond het Woldringcomplex. Zoals eerder gemeld parkeren (veelal jonge) huurders van dit complex massaal hun auto’s (gratis) in Paddepoel en Vinkhuizen. De bouwer van het Woldringcomplex voldeed keurig aan het in de vergunning gevraagde aantal parkeerplaatsen, maar vraagt daarvoor een huur van 75 euro aan de huurders. Voor een parkeerplek verderop aan de Friesestraatweg vraagt Woldring 50 euro.

,,Hier kunnen wij als gemeente niet tegen optreden”, vertelt woordvoerdster Manon Hoiting. ,,We hebben wel geprobeerd in gesprekken met Woldring of de prijs naar beneden zou kunnen.”

De gemeente Groningen wil na de zomer uitzoeken of de parkeeroverlast in Vinkhuizen en Paddepoel werkelijk wordt veroorzaakt door huurders van het Woldringcomplex. ,,Dat doen we door te onderzoeken op kenteken waar de eigenaren van de auto’s wonen. Op die manier kunnen we zien of het inderdaad de bewoners van de Woldringlocatie zijn die de parkeeroverlast veroorzaken.”

De komende tijd komen er ettelijk megacomplexen bij in de Reitdiepzone langs de westelijke ringweg.

In Paddepoel en Vinkhuizen zijn bewoners een petitie gestart om een einde te maken aan de parkeeroverlast door betaald parkeren op straat in te voeren. Volgens buurtbewoners zijn er al banden lekgestoken van ‘vreemdparkeerders.’

Door Bram Hulzebos