Vakantiekinderfeest | Herinnerings in beeld

GRONINGEN De geschiedenis van Groningen in beeld gebracht door de Groninger Archieven en het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Deze week: Vakantiekinderfeest.

Veel kinderen zullen zich de afgelopen maanden waarschijnlijk herinneren als de meeste bizarre periode uit hun schooltijd. Inmiddels heeft dit bijzondere schooljaar plaatsgemaakt voor een aantal weken vrij: de zomervakantie. Een tijd van uitrusten, lummelen, buitenspelen en hopelijk genieten van het mooie weer en lekker lang buiten zijn.

Uitje naar Drenthe

Decennialang was het Groninger Vakantiekinderfeest een heus begrip in de stad. Generaties zesdeklassers hebben vanaf de eerste editie in 1911 tot de laatste in 1982 de tijd van hun leven gehad tijdens dit jaarlijkse uitje naar Drenthe. Traditiegetrouw begon de dag met een optocht naar het hoofdstation. Op de foto uit 1950 zien we de stoet met kinderen voorbij trekken terwijl ouders, familieleden en andere belangstellenden ze aan de kant van de weg uitzwaaien. De opgewonden kinderen vertrokken vanaf het station met de trein naar het Drentse Beilen om er te sporten, stoeien, spelen en ravotten.

‘Feest hoort bij Groningen’

Op 29 juni ’72 zei de toenmalig wethouder Hendriks daarover in het Nieuwsblad van het Noorden: ,,Dit feest hoort bij Groningen. Ik zag mezelf vanmorgen bij de optocht weer helemaal lopen.” Volgens Het Nieuwsblad van het Noorden werden in dat jaar de kinderen met een lichamelijke beperking niet vergeten. Zo’n vijftig vrijwilligers stelden zichzelf en hun auto beschikbaar om deze kinderen naar de speeltuin in Drouwenerzand te brengen. De kinderen kregen een lunch in Beilen en een poppenkastvoorstelling op het Terhorsterzand. En, misschien wel het allerleukste: ze reden mee in de optocht!

Meer foto’s van vroeger bekijken? Ga naar www.beeldbankgroningen.nl.

Jessica Benjamins