Martijn Dijkman van Dijkmansport: ‘Dat massale was heel gezellig maar is wel voorbij’

GRONINGEN Sportcentrum Dijkmansport in Groningen ziet door corona een nieuwe toekomst voor de sportschool. Martijn Dijkman: ,,Vertrouwen, daar gaat het om. Daar kan geen glimmend fitnessapparaat of gelikte sportzaal tegen op.”

Voor Martijn Dijkman (45) van Dijkmansport aan de Melisseweg in Groningen is corona nog steeds een onwerkelijke situatie: ,,Je staat stil en denkt ‘wat overkomt me nu?!’”

,,Het sportverbod kwam in maart. Dat waait wel weer over, het valt wel mee, dacht ik nog. Het verbod voor drie week werd al snel verlengd met anderhalve maand. Je komt in een situatie waar je geen grip op hebt, die menens is. Wat overkomt ons? Stappen we zomaar een Netflix-serie binnen? Moeten we ons achter de deur verstoppen? Zorg allereerst dat je gezond blijft, besloten we nuchter en sloten het sportcentrum.”

,,Alweer 26 jaar geleden begon ik een judoschool in de Sionskerk aan de Korreweg. Na omzwervingen door gymzalen in de stad opende ik 13 jaar geleden aan de Melisseweg het sportcentrum voor judo, outdoor en fitness en dance. Mijn sportcentrum heeft 34 werknemers en telt zo’n 2000 leden, heb mijn bedrijf mooi opgebouwd.”

,,Tijdens de lockdown trokken we in het pand alles los. Schoonmaken, schilderen, kasten bouwen, nieuwe vloeren leggen, de zalen efficiënter inrichten. Klussen die voor volgend jaar op de planning stonden deden we nu. Als je dan toch dicht bent zorg dan dat alles klaar is wanneer je weer open mag. ”

Denkproces

,,Voor elke ondernemer is corona een denkproces. We zijn maar kort echt dicht geweest. Om klanten in beweging te houden gaven we zo snel als het kon online lessen. Ook vroegen we om contributie te blijven betalen. Personeel wilde ik graag in dienst houden, betalingen aan de bank en belasting gingen gewoon door. Of klanten dat deden? Veel deden dat, gelukkig wel! Wij pretenderen een moderne sportschool te zijn, niet zomaar een commercieel bedrijf dat winst wil zien. Sommige klanten vertelden dat ze best thuis konden trainen of op pad wilden gaan voor een wandel- of fietstocht. Maar de gezelligheid misten ze veel. Een mooi compliment van de klant voor ons.”

,,Twee jaar geleden startte ik met buitenfitness, toen zag ik daar wel toekomst in. Het sloeg niet aan, de klant voelde zich daar niet comfortabel bij en er werd nauwelijks gebruik van gemaakt. Maar dan: de versoepeling voor de buitensporten half mei, kwam op een goed moment. Wij hadden immers alles al klaar staan. Stom toeval en wat een geluk.”

Parkeerplaats

,,Dus snel naar buiten met één op één lessen en kleine groepstrainingen. Alles netjes coronaproof en keurig op anderhalve meter afstand. Yoga kon op het grasveld, spinning in het steegje naast het pand, judoles op het overdekte platform aan de straat. Danslessen verhuisden naar de parkeerplaats van het cart-centrum even verderop. Voor 60+ senioren bedachten we ‘walking bootcamp’, een stevige wandeling met oefeningen door gebied Kardinge. In de middagshift was er, en is nog steeds, plek voor de fysiotherapeut. Dan sporten ook de klanten die zich niet prettig voelen in een groepstraining.”

Schade

,,Op de omzet lopen we 40 procent mis. Of we dat nog inhalen? Dit jaar van zijn lang zal ze leven niet. Volgend jaar komen we op hooguit hetzelfde niveau als nu. Ik moet de reserves aanspreken maar die zijn inmiddels op. De maandlasten van de hypotheek op het pand zijn gelukkig laag. Ik kan nog even door kabbelen zo, maar het knelt wel.”

Kiss and goodbye

,,Maximaal 60 sporters heb ik over de vloer. Normaal zijn dat 125 tot 150, en dan komen ook nog veel ouders kijken. Soms is het hier net een mierenhoop. Ik denk dat de maatschappij door deze coronapandemie echt gaat veranderen. Ik hoop niet dat mensen weer in oude gewoontes vervallen wanneer alles opengaat. Dat massale was heel gezellig maar is wat mij betreft voorbij. Hoe ik de toekomst zie? Dat leerlingen zich vlak voor de judoles thuis even omkleden, en op een ‘kiss and goodbye’ plek – want daar zit ik aan te denken - worden gebracht en gehaald door hun ouders. Een ander idee is om hardlopend naar de sportschool te gaan om daar even de schoenen te wisselen. Minder drukte en meer naar buiten, dat is voor mij het nieuwe sporten.”

,,NL Actief, de branchevereniging voor sportscholen, gaf voor corona een paar richtlijnen mee als leidraad onder het mom van ‘zie maar wat je ermee doet’. De sportbranche is niet goed georganiseerd. Je leidt als sportondernemer een cowboy-bestaan, om het maar even zo te zeggen. Marketing gericht is het ook.”

Bestaansrecht

,,Ik zie dat sportscholen in de stad nieuwe leden binnenhalen met leuzen als ‘bij ons hoef je niet te reserveren’. Als branche waren we zo verontwaardigd dat we lang moesten wachten voor de deur open kon. En dan ga je leden werven?! Dat vind ik ongepast. Je dankt je bestaansrecht aan bestaande leden. Zorg als eerste voor hun!”

,,Sportscholen kunnen zich nu profileren als beweegcentra omdat bewegen in het algemeen goed is, dat leert deze coronatijd. Als jij als sportcentrum goed kunt uitleggen dat de klant bij jou een veilige plek krijgt om te bewegen heb je toekomst. Vertrouwen, daar gaat het om. Daar kan geen glimmend fitnessapparaat of gelikte sportzaal tegen op.”