Robert Dawes (verdacht van betrokkenheid moord op Gerard Meesters) opnieuw veroordeeld in Parijs, besluit uitleveringsverzoek 'Groningen' volgt

In Parijs is de 48-jarige drugscrimineel Robert Dawes in hoger beroep veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf. De opgelegde straf is gelijk aan de straf die de rechtbank in december 2018 oplegde.

Robert Dawes is opnieuw schuldig bevonden aan het smokkelen van 1300 kilo cocaïne. In 2015 werd Dawes in Spanje aangehouden en uitgeleverd aan Frankrijk. Dawes geldt als een van de zwaarste drugscriminelen in Europa. Hij was wereldwijd actief.

Het Openbaar Ministerie in Groningen heeft om zijn uitlevering gevraagd. Dawes wordt ervan verdacht dat hij in 2002 opdracht heeft gegeven tot het liquideren van onderwijzer Gerard Meesters uit Groningen. De schutter kreeg levenslang, maar Dawes wist de dans te ontspringen. Hoewel hij wel als verdachte in beeld was, is hij nooit strafrechtelijk vervolgd.

Nabestaanden Meesters deden aangifte

Eind 2015 deden de nabestaanden van Gerard Meesters aangifte omdat zij niet kunnen leven met de gedachte dat de (vermoedelijke) opdrachtgever vrijuit gaat. De aangifte leidde tot een nieuw onderzoek. Op grond van dit onderzoek moet het Openbaar Ministerie binnenkort beslissen of zij Robert Dawes voor een Nederlandse rechter willen brengen. Een andere mogelijkheid is dat de zaak alsnog wordt geseponeerd. Het uitleveringsverzoek maakt deel uit van deze procedure. 

Was Dawes vandaag in de drugszaak vrijgesproken door de Franse rechtbank, dan zou hij vanwege het Nederlandse verzoek niet in vrijheid worden gesteld. Eind deze maand wordt besloten of Frankrijk Dawes uitlevert aan Nederland. Een alternatief is dat Dawes als verdachte door Groninger rechercheurs in Frankrijk wordt verhoord.