Hangjeugd heeft eindelijk eigen plek aan rand van Ten Boer - maar ondernemers blijven in verzet

Eindelijk staat ‘ie er: de ontmoetingsplek die een eind moet maken aan de jarenlange overlast door hangjongeren in Ten Boer. Ondernemers op het omliggende bedrijventerrein blijven juridisch in verzet.

De komst van de jongeren ontmoetingsplek (JOP) aan de Bedrijvenweg aan de noordoostrand van het dorp was al voor vorig jaar zomer aangekondigd. De gemeente Groningen schortte het plan echter op na protesten van omliggende bedrijven en bewoners uit de aangrenzende woonwijk.

Overlast is al jaren bron van spanningen in Ten Boer

Het uitstel zorgde afgelopen zomer voor oplopende spanningen in het dorp toen de groep, van veertig tot vijftig hangjongeren, het dorpsplein in Ten Boer uitkoos als trefpunt. Dat leidde tot klachten van omwonenden over overlast door harde muziek en motorlawaai van scooters.

De gemoederen liepen zo hoog op dat voormalig burgemeester Peter den Oudsten naar Ten Boer moest komen om te bemiddelen. Dat leverde echter geen alternatieve oplossing op.

Ondernemers bang voor brandjes vlakbij tankstation

Ondernemers aan de Bedrijvenweg vrezen vernielingen en veiligheidsrisico’s door de komst van de JOP, uitgerekend pal naast een benzinestation. In 2018 moesten de jongeren nog een tijdelijk toegewezen hangplek ontruimen nadat ze er brand hadden gesticht.

De aangrenzen bedrijven stapten naar de rechtbank nadat ze hun protest zagen afgewezen door de gemeentelijke bezwarencommissie. Ook bij de rechter kregen de ondernemers dit voorjaar nul op rekest, maar pas nadat de gemeente de plannen bijstelde om de vrees voor overlast weg te nemen.

Hangplek na jarenlange zwerftocht sinds maandag open

Sinds maandag kunnen de jongeren alsnog terecht op hun eigen hangplek. Aan de rand van het bedrijventerrein zijn twee half opengewerkte zeecontainers in een hoek geplaatst rondom een beklinkerd plaatsje: zover mogelijk van het dorp af en met de rug naar de omliggende bebouwing.

,,We hebben er heel erg lang op moeten wachten, maar wij zijn er blij mee’’, zegt mede-initiatiefnemer Marlo Carels. Al sinds 2017 vragen de Ten Boerster jongeren om een eigen trefpunt nadat ze jarenlang van allerlei ontmoetingsplekken werden weggestuurd wegens overlast voor omwonenden.

Jongeren: ‘Wij zijn helemaal niet van het slopen’

De groep is deze keer vastbesloten het niet opnieuw uit de hand te laten lopen, zegt Marlo. ,,We willen een goede relatie met de omgeving en we gaan snel kennismaken met de ondernemers in het gebied. Dat er vrees is voor vernielingen en overlast, begrijpen we wel gezien de voorgeschiedenis. Maar wij zijn helemaal niet van het slopen.’’

Dat ze vorig jaar van het dorpsplein zijn weggestuurd, kunnen de jongeren ook wel volgen. ,,Daar was echt wel geluidsoverlast’’, erkent Marlo. ,,Maar hier zitten we veel verder van de bewoonde wereld. Eerst waren we daarom niet zo enthousiast, maar nu het er staat is het eigenlijk een ideaal plekje. Met de scooter ben je er zo.’’

Ook op nieuwe hangplek kan jeugd hooguit een jaar blijven

Toch kunnen de jongeren ook aan de Bedrijvenweg niet lang blijven. Aanvankelijk mochten de JOP-containers vijf jaar blijven staan, maar dat heeft de gemeente op aandrang van de rechter teruggeschroefd naar één jaar. Ook de openingstijden zijn begrensd: tot 12 uur ‘s avonds op vrij- en zaterdagen en in de rest van de week tot 23 uur. Vanaf een uur daarvoor moet het stil zijn en er zijn afspraken gemaakt over een aanspreekpunt bij overlast.

Toch is daarmee voor de ondernemers de kous nog niet af. Zij zijn naar de Raad van State gestapt om de JOP alsnog aan te vechten. ,,We zien nog een aantal ‘open eindjes’ voor een succesvol hoger beroep’’, zegt hun advocaat Bertil Westers. Zo blijft de locatie van de hangplek, op tientallen meters afstand van een tankstation, volgens hem een veiligheidsrisico.

Ondernemers zien nog kansen bij Raad van State

,,De kwestie van die ‘gevaarzetting’ is nog onbeantwoord’’, stelt Westers. ,,Bovendien stelt het bestemmingsplan geen grenzen aan het aantal bezoekers. In theorie zou je daar een heel FC Groningen-stadion kunnen verzamelen. Dat zijn zaken waar op zijn minst heldere afspraken over moeten komen.’’