Buurt schrikt van plan voor hoogbouw

GRONINGEN Rein Bish woont al decennia in een schippershuis aan de noordzijde van het Eemskanaal. Het parkeerterrein achter de rij woningen aan het water is niet bepaald een parel voor de stad, maar hem zal je er niet over horen: het terrein garandeert rust, privacy en veel licht voor hem en zijn buren.

De parkeerplaats ligt achter de voormalige huisartsenpost aan het Damsterdiep. Die is inmiddels verhuisd. De nog in het pand gevestigde bloedbank Certe verkast ook binnenkort en daarmee komt ruimte voor nieuwe ontwikkelingen.

Op een dag, nu een paar jaar geleden zag Bish een bruine wagen van Fugro achter het huis staan. Bish kuierde naar de werknemer van dit grondonderzoekbedrijf en informeerde waar hij mee bezig was. ,,Hij vertelde dat hij metingen deed in verband met de fundering van woningen”, vertelt Bish.

Op zich niet zo verrassend, want dat er plannen zijn met de zogenoemde Eemskanaalzone is al langer bekend. De lappendeken aan bedrijventerreinen, loze kades en braakliggende percelen ten noorden van het Eemskanaal moeten de komende jaren van de Oosterhaven tot zo ongeveer in Meerstad volgebouwd worden.

Bish maakte zich niet echt zorgen. Immers, allerwegen werd van gemeentezijde verzekerd dat de omwonenden van het plangebied uitgebreid betrokken zouden worden bij de plannenmakerij. Inderdaad was er in 2018 een inspraakbijeenkomst en vorige maand nog verscheen er het Stedenbouwkundige Programma van Eisen Eemskanaalzone waarin op pagina 21 te lezen valt dat omwonenden ‘vroegtijdig en intensief’ zouden worden betrokken bij de ontwikkelingen. De buurt had zich al voorbereid met buurtoverleggen en een buurtapp.

Groot was dan ook de verbazing bij Bish toen zijn buurman Maarten Moes aanklopte met opmerkelijke informatie. ,,Ik had via via gehoord dat ontwikkelaar Wonam het perceel wilde ontwikkelen”, vertelt Moes. ,,Ik ontdekte welke architect in de arm is genomen en op de site van de architect vond ik de tekening met minstens honderd woningen en daarbij ook nog eens een enorm flatgebouw.”

In de buurt vinden ze de plannen te wild. Bish: ,,Natuurlijk begrijpen we ook wel dat er woningen nodig zijn en we wonen in een stad, dat is per definitie dynamisch. Maar deze tekeningen kunnen niet kloppen. Deze bouwblokken passen niet op het terrein, tenzij je het echt bomvol bouwt. En dan heb ik het nog niet eens over die twee enorme flatgebouwen.”

Moes vult aan: ,,Zoveel woningen hebben heel veel effect op deze buurt. Voor de bewoners van het Eemskanaal Noordzijde betekent het minder licht, minder privacy, meer geluidsoverlast. Maar verderop in de wijk heeft het ook gevolgen. Denk eens aan hoeveel meer verkeer er straks is.”

Van intensieve betrokkenheid bij de plannenmakerij lijkt vooralsnog geen sprake, stellen de twee. ,,Waarschijnlijk hebben we straks zes weken de tijd om op de plannen te reageren.”

Door Bram Hulzebos