Stadse Fratsen - Greenwashing

GRONINGEN Zondag draafden voor het eerst dit jaar weer paarden in het Stadspark. Het lijkt erop dat het een van de laatste keren is dat de drafsport ruim baan krijgt in het Stadspark.

Groningen wil van de drafbaan namelijk de groenste evenementenlocatie van Nederland maken. Dat zou niet samengaan met drafsport. Dat een GroenLinks-wethouder als Glimina Chakor enthousiast is over een dergelijk plan hoeft niet te verbazen, GroenLinks is niet in het eerste groene leugentje gestikt. Het groene festivalplan is een typisch voorbeeld van greenwashing, een techniek waarmee multinationals zich een schoon geweten aanmeten en intussen vrolijk verder gaan met het vervuilen van de wereld.

Voorbeeld? Nespresso met boegbeeld George Clooney. Hij zegt in een fraaie reclame, terwijl hij (omringd door rustiek ogende koffieboeren) een koffieboompje plant: ‘Het duurzaamheidsprogramma van Nespresso is onovertroffen’. Nestlé positioneert zich als een groene mensenrechtenorganisatie die duizenden koffieboeren bevrijdt uit de armoede. Het effect? Hele volksstammen hebben de illusie aangesmeerd gekregen dat ze bijdragen aan een betere wereld door een milieuvervuilende aluminium cupje in de koffiemachine te duwen.

De parallel met de groene ambitie in het Stadspark is schrijnend. Chakor wil tienduizenden liters diesel besparen per festival. Intussen wil ze jaarlijks tienduizenden mensen uit het hele land naar megaconcerten en giga-evenementen in het Stadspark lokken. Het aantal liters diesel dat de bussen, auto’s en treinen er doorheen jagen om al deze mensen naar de stad te krijgen is tientallen keren hoger dan wat Chakor denkt te besparen. Maar ongetwijfeld zijn de rietjes waardoor de gasten hun drankje naar binnen zuigen niet van plastic en komt ze zelf op de fiets. Goed bezig!

In de tussentijd kan de buurt zich verheugen op een zomer vol herrie. Met name in Laanhuizen en de Grunobuurt kunnen ze hun lol op. Daar zijn ze inmiddels druk aan het tellen. Om en nabij de 12 grote concerten moeten er gegeven worden. Een concert met een kop en een staart is nog te overzien. Bij feesten als Kingsland zit de buurt de hele dag in het gebonk.

Daarnaast hebben ze in Laanhuizen en Grunobuurt te maken met het Suikerunieterrein, pal aan de andere kant van de ringweg. Ook hier staan per zomer ongeveer 12 vette feesten op de planning. Onder de streep vergaat het horen en zien je in Laanhuizen en de Grunobuurt in 24 van de 26 zomerse weken. Wie niet de hele zomer met de ramen en deuren potdicht wil zitten, kan maar beter een verre en lange reis boeken. Maar denk erom: gij zult niet vliegen! Dat is namelijk ontzettend slecht voor de planeet.

Door Bram Hulzebos