Herinnerings in beeld: Motorschoener Volkerak

GRONINGEN Bé die alles zag. Nee, dit stukje gaat niet over café Havenzicht (hoge pand links), waar godbetert een woning in komt. De passage van de Volkerak was ook (even) voor de kroegbaas z’n tijd, 1918…

De motordriemastschoener werd gebouwd bij scheepswerf Wilmink & Co aan het Winschoterdiep. Deze helling lag tegenover het gehucht Gideon en was over land bereikbaar via de Kooiweg.

Terug naar onze schone schoener, die twee even schone zussen had, Rebekka en Hollandschdiep. Op een mooie dag eind mei 1918 gaan ze gedrieën door de Visserbrug. Meer precies tussen de oude landhoofden door en vervolgens de houten noodbrug. De oude brug wordt vervangen, voor een ruimere doorvaart natuurlijk. De hoge heren van de gemeente, waaronder burgemeester Van Ketwich Verschuur, komen ook een kijkje nemen. Zij staan, getooid met hun matelots (platte strooien hoeden), aan de hoge kant. Jan met de pet aan de overzijde, Lage der A. Alsof het zo moet zijn.

De volgende dag zouden de drie gezusters met springtij, en wie weet onder eenzelfde schitterende voorjaarszon, over de Friese wadden en de Zuiderzee, hun thuishaven Amsterdam bereiken.

Door Michael Hermse