Kabaal om kakzakjes in Kostverloren

GRONINGEN Er staan weer kastjes met hondenpoepzakjes in Kostverloren. Met de plaatsing van de Depodogs hoopt initiatiefnemer Jacob Bolhuis een bescheiden buurttwist in zijn voordeel te hebben beslecht.

Wat wil het geval. Kostverloren kent nogal wat grasvelden. En er wonen ook veel kinderen. Denk gras, denk kinderen en waar kom je uit? Op voetbal! Lekker buiten een balletje trappen, overspelen, een sliding...

Maar er wonen ook veel hondenvrienden in de na-oorlogse wijk aan de westkant van de stad tegen de ringweg aan. En niet iedere hondenbezitter is even consciëntieus in het opruimen van de hondenpoep. Dus kinderen kwamen nogal eens stinkend thuis met poep in het shirt en in het profiel van de schoentjes.

Dit probleem culmineerde op het veld van de Rembrandt van Rijnstraat: dit veld is zowel bij hondenvrienden als spelende kinderen zeer populair. Bolhuis, voorzitter van de huurdersvereniging Nijestee en voorzitter van de wijkvereniging kwam met een eenvoudig plan: de Depodog. Dan zou geen hondenbezitter nog een excuus kunnen hebben om de drol van zijn of haar viervoeter eenzaam uit te laten dampen.

Met de voortvarendheid die Bolhuis kenmerkt stonden er in no time, op gemeentegrond, Depodogs bij het veldje.

Maar toen... Een buurtbewoner ergerde zich aan de Depodogs. Vooral omdat de zakjes van plastic waren, verklaarde hij. Er ontstond een wat narrige sfeer tussen Bolhuis en de buurtbewoner, er werd wat gewisseld op Facebook, de buurtbewoner diende een officiële klacht bij de gemeente en daar konden ze eigenlijk niet veel anders dan de Depodogs verwijderen.

,,Ergelijk”, blikt Bolhuis terug. ,,Maar goed, ze staan er weer.”

Bolhuis heeft een list verzonnen. ,,Ze staan nu op grond van Nijestee.”

En de plastic zakjes? ,,Die zijn afbreekbaar.”