FC Groningen o18 speelt zoals eerste elftal wil spelen

GRONINGEN Net als het eerste elftal van FC Groningen, dat gisteravond na het gereedkomen van deze krant tegen FC Emmen oefende, zijn ook beide oudste jeugdteams alweer volop in training.

Het nieuwe FC Groningen onder 18 jaar vierde zaterdag zijn thuisdebuut.

Zijn van de groenwitte jaargang 2000 met Daniël van Kaam, Ludovit Reis en de eerder al door Feyenoord opgepikte Orkun Kökcü drie spelers doorgebroken en dienen zich van de lichtingen 2001 en 2002 opnieuw meerdere talenten aan, ook de lichtingen 2003 en 2004 van het nieuwe onder 18 mogen er zijn. Nu steeds meer spelers uit eigen opleiding de selectie van het eerste elftal lijken te gaan halen, zullen we vaker berichten over de ontwikkelingen bij de oudste jeugdteams.

FC Groningen onder 18 is min of meer dezelfde groep als die vorig seizoen als onder 17 aan de competitie deelnam. De selectie van trainer Paul Matthijs was hard op weg om te promoveren naar de beste acht van het land, totdat Covid-19 een streep door het seizoen zette. Het elftal wist aantrekkelijk voetbal vaak onvoldoende in goals uit te drukken. Als de voortekenen niet bedriegen, gaat daar verandering in komen. De eerste oefenwedstrijd tegen Vitesse eindigde in 5-5, terwijl zaterdag op een snikheet sportpark Corpus den Hoorn met maar liefst 9-1 van FC Emmen werd gewonnen. De jonge Drenten wekten de indruk lopend naar Groningen te zijn gekomen, want ze werden aan alle kanten voorbijgelopen.

Koos Paul Matthijs vorig seizoen door een gebrek aan pure aanvallers voor een 3-5-2 systeem, nu kan hij door de komst van twee nieuwe spelers weer met drie aanvallers spelen. De gedrongen Fin Onnipekka Pajula (17) is een echte centrumspits, terwijl de lange, maar lichtvoetige Zeeuw Tika de Jonge (17) in alle aanvallende posities rondom de spits uit de voeten kan. Opvallende kenmerken aan het spel van onder 18 waren zaterdag het felle druk zetten op de tegenstander, de vele loopacties over de flanken en de frequente positewisselingen van de centrale aanvallers. Precies zoals het eerste elftal wil spelen.