Oude rode beuk geveld. Doodzonde, maar ’t is niet anders

Even na negen uur dinsdagochtend werd een eerste tak uit de oude rode beuk gezaagd en weggetakeld naar de achter de rechtbank gelegen Kleine Leliestraat. Die eerste tak leek wel een boom op zich. Gewicht: 350 kilo.

Aan het einde van de middag is er van de imposante boom in de binnentuin van de rechtbank in Groningen niet veel meer over. Iedereen die het werk gadeslaat, is het over twee dingen eens: ’t Is doodzonde. En: ’t is niet anders.

Het moest tak voor tak. De in de Kleine Leliestraat opgebouwde mobiele torenkraan - 34 meter hoog - kan (mag) in deze situatie maximaal 3.000 kilo tillen, maar de machinist houdt als veiligheidsmarge 1.700 kilo per keer aan. ,,Het is lastig het gewicht van een flinke tak in te schatten. We nemen geen risico’s.’’

De klus moet worden geklaard door het bedrijf BTL uit Emmen. Werkvoorbereider Marije van der Veen is verantwoordelijk voor onder meer het aanvalsplan. Hoewel het bedrijf is gespecialiseerd in het ruimen van bomen, is het ook voor Van der Veen een bijzondere klus. Niet alleen vanwege de omvang van de boom, maar ook vanwege de plek. En dan hing er ook nog eens een kunstwerk in dat de operatie zonder kleerscheuren moest doorstaan.

Met een dichtgeknepen oog: dertig ton

Een van de mannen die met de kettingzaag de boom te lijf gaat, maakt een inschatting over het totale gewicht. Met één dichtgeknepen oog, wikkend en wegend: dertig ton.

Kon het niet anders? Nee. Er was geen redden aan. In het voorjaar werd aan de voet van de boom een reuzenzwam vastgesteld. En dan is het meestal te laat, weten de experts van BTL. De schimmels van de zwam dringen de stam binnen en maken dat eeuwenoud hout sponsig wordt. En ook de wortels worden niet gespaard, maar langzaam maar zeker opgevreten.

Na de eerste diagnose (ziek) volgde voor alle zekerheid een second opinion. De uitkomst: nog erger dan eerst aangenomen. Het risico: stambreuk. Noodkap noodzakelijk.

Mogelijk woensdag uitsluitsel over ouderdom

Hoe oud de boom is, is nog altijd onduidelijk. Ouder dan 120 jaar, misschien nog ouder. Mogelijk dat hierover woensdag uitsluitsel kan worden gegeven als ook de dikke stam in stukken worden gezaagd en ringen kunnen worden geteld.

Voor een aantal bewoners van de Nieuwe Kijk in ’t Jatstraat, wiens tuinen grenzen aan de rechtbanktuin, zal het even wennen zijn. Nu de reus zo goed als is geveld, is het voorgoed gedaan met de schaduw. Ze krijgen er zon voor terug, momenteel zelfs behoorlijk wat meer dan gemiddeld.

Nog even afscheid nemen mocht niet

De kapvergunning kwam zonder bezwaren door de procedure. Zelfs boombeschermvrouwe Kiki - vaste klant bij de rechtbank als het om bedreigde bomen gaat - had zich erbij neergelegd. Ze wilde dinsdagmiddag nog wel even afscheid nemen van een van de misschien wel oudste bomen van de stad, maar dat werd haar niet gegund. Vanwege de coronamaatregelen kreeg ze geen toegang tot het gerechtsgebouw. Publiek is pas vanaf volgende week weer welkom.

Mevrouw Kiki was niet eens boos, maar aangeslagen en zeer teleurgesteld. ,,Ik kom hier zo vaak en dan willen ze voor mij nu niet even een oogje dichtknijpen.’’